«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: nEUROn UCAV – το πρόγραμμα, η ελληνική συμμετοχή, οι προοπτικές

6 Φεβρουαρίου 2012

Το UCAV επίδειξης τεχνολογίας nEUROn στην τελετή παρουσίασης στις 19 Ιανουαρίου 2012. Διακρίνεται η μοναδική μεταφερόμενη βόμβα GBU-12 των 500lb (227kg) σε θέση άφεσης, από την έκκεντρα τοποθετημένη εσωτερική θυρίδα οπλισμού. (Dassault Aviation)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται λεπτομερώς το πρόγραμμα του Μη-επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος Μάχης (UCAV) nEUROn, η κατανομή του έργου στις συμμετέχουσες βιομηχανικές ομάδες περιλαμβανόμενης της ελληνικής ΕΑΒ, καθώς και οι προοπτικές υλοποίησης ενός προγράμματος παραγωγής UCAV στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση όμως, αναμφίβολα η ελληνική συμμετοχή αποφέρει ήδη πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία στην ΕΑΒ, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της εξαγωγής αεριωθητή κινητήρα με χαρακτηριστικά Stealth. Η επιτυχία της ΕΑΒ στο συγκεκριμένο έργο που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος, αποτελεί πανηγυρική απόδειξη των υψηλού επιπέδου ικανοτήτων της.

Στο άρθρο συγκρίνεται το πρόγραμμα nEUROn με τα αντίστοιχα προγράμματα Taranis της BAE Systems και X-47B της Northrop Grumman, ενώ εξετάζονται οι προοπτικές υλοποίησης του οράματος δικτυωμένων ρομποτικών μαχητικών να σαρώνουν τις εχθρικές εναέριες, επίγειες και ναυτικές δυνάμεις, στο απώτερο μέλλον. Αναλυτικά στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.