«Τζίφος» τα καινούρια βλήματα Osa-AK και Tor-M1...

28 Φεβρουαρίου 2012

Τα συστήματα Osa-AK και Tor-M1 του ΕΣ δεν αποκτούν νέα βλήματα, απλά επιθεωρούνται τα υπάρχοντα. («ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)

Οι συνήθεις ύποπτοι «αποκάλυψαν» στις 23 Ιανουαρίου 2012 την «είδηση» πως αρχίζει τους επόμενους μήνες «κατεπειγόντως» η παράδοση στον Ελληνικό Στρατό «νέων» βλημάτων 3Μ331 και 9Μ33Μ3 για τα Συστήματα Αεράμυνας Βραχείας Ακτίνας (SHORADS) Tor-M1 και Osa-AK αντίστοιχα. Η σύμβαση υποτίθεται πως ανατέθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ στην κατασκευή των βλημάτων δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις να αρχίζουν μόλις 9 μήνες από την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραγγελίας! Τα νέα βλήματα θα προωθούνταν αμέσως στις πυροβολαρχίες Osa-AK και Tor-M1, επειδή τα διαθέσιμα έχουν εξαντλήσει το όριο ζωής τους στην πρώτη περίπτωση και ήταν ποσοτικά ανεπαρκή από την αρχική προμήθεια στη δεύτερη!

Η «χαρμόσυνη» είδηση για τα «νέα» βλήματα διαδόθηκε με ενθουσιασμό στο Διαδίκτυο, προς απόλυτη τέρψη, υποψιαζόμαστε, του κατασκευαστή της... Ο οποίος έχει αναγάγει την εξαπάτηση των αναγνωστών και τη χειραγώγηση διαχειριστών ιστότοπων αναπαραγωγής ειδήσεων σε επιστήμη!

Θα πρέπει να είναι κανείς εντελώς εκτός πραγματικότητας για να πιστέψει πως μπορεί να ανατεθεί υπό «συνθήκες άκρας μυστικότητας» σύμβαση τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια μερικών εκατοντάδων βλημάτων, ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικές και πολιτικές περιστάσεις – και ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες!

Αυτό που έχει συμβεί, όπως ανέφερε τότε η «ΕΑ&Τ» είναι πως στις 26 Οκτωβρίου 2011 ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) κ. Δ. Γεωργιόπουλος και η ρωσική Rosoboronexport υπέγραψαν Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από προγενέστερα προγράμματα προμηθειών, με αντικείμενο την επέκταση της διάρκειας ζωής 331 βλημάτων του συστήματος Osa-AK (βλ. «ΕΑ&Τ» τ. 22, Νοέμβριος 2011, σελ. 10). Όπως διασταύρωσε η «ΕΑ&Τ» με ρωσική πηγή, η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την επιθεώρηση των βλημάτων του συστήματος Tor-M1. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα επιθεώρηση των βλημάτων αμφότερων των συστημάτων, ενώ μια δειγματοληπτική ποσότητα θα σταλεί στη Ρωσία για περαιτέρω ελέγχους και βολές. Κατόπιν θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες επί των βλημάτων, στην Ελλάδα.

Όσο για τα «νέα» βλήματα, αναμένονται με «εξωγήινα διαστημόπλοια»…