«ΕΑ&Τ» Μαρτίου: Η στρατηγική Αντιπρόσβασης, Άρνησης Περιοχής (A2/AD) του Ιράν κατά των ΗΠΑ

1 Μαρτίου 2012

Το ιρανικό Sajjil-2 είναι Βαλλιστικό Βλήμα Μέσου Βεληνεκούς (MRBM) στερεών καυσίμων, κατά τα φαινόμενα εγχώριας εξέλιξης με βάση το βορειοκορεατικό No-Dong.

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός, αναλύεται η στρατηγική Αντιπρόσβασης, Άρνησης Περιοχής (Antiacces, Area Denial: A2/AD) που αναμένεται να εφαρμόσει το Ιράν κατά των ΗΠΑ, σε περίπτωση σύρραξης.

Στους δύο προηγούμενους πολέμους στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράκ, το 1991 και το 2003, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συγκέντρωσαν σταδιακά και ανενόχλητα υπέρτερες δυνάμεις μαχητικών αεροσκαφών βραχείας ακτίνας δράσης και χερσαίων στρατευμάτων σε ασφαλείς ξένες βάσεις στο θέατρο των επιχειρήσεων, στην περίμετρο του αντιπάλου. Η Τεχεράνη γνωρίζει πλέον πως η απόπειρα αντιμετώπισης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων συμμετρικά, ή «κατά μέτωπο», είναι συνταγή ήττας. Έτσι, αναπτύσσει μιαν ασύμμετρη στρατηγική που αναμιγνύει ανορθόδοξες τακτικές και αυτοσχέδια όπλα με τεχνολογικά προηγμένες ικανότητες, για να αρνηθεί ή να περιορίσει την πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων σε κοντινές βάσεις και να μειώσει την ελευθερία ελιγμών μέσω των Στενών του Ορμούζ. Η υβριδική στρατηγική Α2/AD του Ιράν θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τα γεωγραφικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Περσικού Κόλπου, για να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο όρος «αντιπρόσβαση» αναφέρεται σε δράσεις και ικανότητες, συνήθως μακράς ακτίνας, οι οποίες επιδιώκουν να εμποδίσουν την είσοδο μιας αντίπαλης δύναμης σε μια περιοχή επιχειρήσεων. Η «άρνηση περιοχής» αναφέρεται σε δράσεις και ικανότητες συνήθως βραχύτερης ακτίνας, οι οποίες επιδιώκουν όχι να κρατήσουν μιαν αντίπαλη δύναμη εκτός, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσης της εντός της περιοχής επιχειρήσεων.

Οι ικανότητες Α2/AD του Ιράν μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 ευρείες κατηγορίες:

  • Βαλλιστικά βλήματα, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν πολεμικές κεφαλές Όπλων Μαζικής Καταστροφής (WMD).
  • Ανορθόδοξος πόλεμος και τρομοκρατία από «πληρεξουσίους» –όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου– η φονικότητα των οποίων ενδεχομένως ενισχύεται με Κατευθυνόμενες Ρουκέτες, Πυροβολικό, Όλμους και Βλήματα (G-RAMM).
  • Συστήματα ναυτικού αποκλεισμού όπως νάρκες, Βλήματα Αεροδυναμικής πτήσης Εναντίον Πλοίων (ASCM) και Ταχέα Επιθετικά Σκάφη (FAC).
  • Αεράμυνα.

Λεπτομερής ανάλυση των ικανοτήτων αυτών, καθώς και του πολιτικού και γεωγραφικού περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και της σημασίας της από ενεργειακή άποψη, στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός.