ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – «ΕΑ&Τ» Μαρτίου: Σύγκριση δυνάμεων στην Κύπρο – Υπεροχή της Ε.Φ. στο σκοτάδι!

2 Μαρτίου 2012

Τα T-80U/UK της ΕΦ απέκτησαν πρόσφατα θερμικό σκοπευτικό δεύτερης γενιάς. (©«ΕΑ&Τ»/Θ.Η. Γραμματικός)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός, αναλύεται ο συσχετισμός δυνάμεων στην Κύπρο και αποκαλύπεται η ριζική αναβάθμιση των ικανοτήτων νυχτερινού πολέμου της Εθνικής Φρουράς. Η ανάλυση αποκτά κρίσιμη σημασία, καθώς η Τουρκία επιχειρεί με απειλές να αποτρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Στο άρθρο παρουσιάζονται λεπτομερώς:

  • Ο προϋπολογισμός αμυντικών δαπανών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2012.
  • Το γεωγραφικό περιβάλλον και οι δυνατότητες άμεσης συνδρομής των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας.
  • Ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ Εθνικής Φρουράς και Ελληνικής Δύναμης Κύπρου αφενός – και τουρκικών κατοχικών δυνάμεων αφετέρου.
  • Η αναβάθμιση των ικανοτήτων νυχτερινών επιχειρήσεων της ΕΦ, με την πρόσφατη ευρεία υιοθέτηση θερμικού σκοπευτικού δεύτερης γενιάς σε άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Αποκλειστικές πληροφορίες για τον τύπο και τις επιδόσεις του συστήματος, καθώς και για τους τύπους αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης όπου τοποθετήθηκε. Όταν πέφτει το σκοτάδι, τα ελληνικά άρματα στην Κύπρο υπερτερούν ποιοτικά των τουρκικών, αλλά και ποσοτικά!
  • Η διεύρυνση των μελλοντικών εξοπλιστικών επιλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της θεαματικής βελτίωσης των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ. Οι επιλογές αυτές μπορούν να καλύψουν επείγουσες προτεραιότητες της ΕΦ, όπως είναι εκείνες της ενίσχυσης του πυροβολικού και της ανανέωσης του οπλοστασίου κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων. Παρουσιάζονται ενδεικτικά το σύστημα ρουκετών πυροβολικού και βλημάτων εδάφους-εδάφους LYNX, καθώς και το αντιαρματικό βλήμα SPIKE.

Πλήρης ανάλυση των εξελίξεων και προοπτικών του συσχετισμού δυνάμεων στην Κύπρο, στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός.