Χρονοδιάγραμμα εξέλιξης τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων από το SSM

28 Μαρτίου 2012

Το εγχώριο πρωτότυπο του εθνικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ129 ΑΤΑΚ θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2013. (ΤΑΙ)

Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου πενταετές στρατηγικό σχέδιο με ημερομηνίες ολοκλήρωσης καίριων προγραμμάτων εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης, όπως εκείνα του άρματος, αεροσκάφους, δορυφόρου, πλοίων και ελικοπτέρων, με σκοπό την άνοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε υψηλότερο επίπεδο.

Πηγή της είδησης είναι το πρακτορείο Ανατολία, η ανταπόκριση του οποίου δημιουργεί αμφιβολίες για την ακρίβεια της απόδοσης ή της μετάφρασης. Αναφέρεται ενδεικτικά πως το έργο του τουρκικού άρματος Altay «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015», εννοώντας προφανώς τη φάση πρωτοτύπων. Αναφέρεται επίσης πως «το πρώτο τουρκικό αντιτορπιλικό θα παραδοθεί το 2016», παραπέμποντας ενδεχομένως στην ολοκλήρωση της σχεδίασης μιας τουρκικής φρεγάτας αντιαεροπορικού πολέμου περιοχής. Αναφέρεται τέλος πως «περισσότερα από 280 έργα έχουν υλοποιηθεί από το 2011, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο 2012-2016» και πως η αξία των συμβάσεων που υπέγραψε το SSM πέρυσι ήταν περί τα $27,3 δισ. Μάλλον πρόκειται για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι και το 2011, καθώς και για την αξία τους συνολικά. Τέτοια απολογιστικά στοιχεία θα ήταν φυσιολογικό να ανακοινωθούν στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός νέου πενταετούς στρατηγικού σχεδίου.

Το σχέδιο αποβλέπει στην είσοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στις 10 κορυφαίες παγκοσμίως εντός της πενταετίας. Ο στόχος συνολικών εξαγωγών της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας για το 2016 είναι $2 δισ. με συνολικό κύκλο εργασιών $8 δισ. κατά το πενταετές σχέδιο.

Η Τουρκία θα ιδρύσει γραφεία εκπροσώπησης στη Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή, στις ΗΠΑ, στην περιοχή Καυκάσου-Κεντρικής Ασίας και στην Ευρώπη (ΕΕ-ΝΑΤΟ). Το SSM θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ κυρίων αναδόχων, υποκατασκευαστών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, για να βελτιωθεί η τεχνολογική βάση.

Η τουρκική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την ίδρυση κέντρων δοκιμών και πιστοποίησης που συμμορφώνονται σε διεθνή πρότυπα, για την εκπλήρωση των απαιτήσεων τομέων εκτός του στρατιωτικού και του δημοσίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές κατά το στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνουν ένα κέντρο δοκιμών οχημάτων εδάφους, μια αεροδυναμική σήραγγα υψηλών ταχυτήτων, ένα πεδίο πτητικών δοκιμών εναερίων οχημάτων, ένα πεδίο δοκιμών συστημάτων βλημάτων, ένα κέντρο συναρμολόγησης δορυφόρων, καθώς και ένα κέντρο ολοκλήρωσης και δοκιμών.

Πάντα κατά την ανταπόκριση του πρακτορείου Ανατολία, το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει ημερομηνίες κατασκευής των πρώτων εγχώριας παραγωγής πρωτοτύπων από την τουρκική βιομηχανία, για τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Ένας δορυφόρος παρατήρησης ραντάρ θα είναι «έτοιμος» το 2016.
  • Το κύριο άρμα μάχης «τρίτης γενιάς» Altay, θα «κατασκευασθεί» μέχρι τα τέλη του 2015.
  • Το πρώτο «αντιτορπιλικό» θα παραδοθεί στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τα τέλη του 2016. Μελέτες για την εγχώρια ανάπτυξη ενός υποβρυχίου θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2015.
  • Το εθνικό επιθετικό ελικόπτερο ATAK θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2013. Ένα γενικής χρήσης ελικόπτερο θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2016.
  • Η μαζική παραγωγή ενός εθνικού τυφεκίου αρχίζει τον Ιούλιο, προφανώς του 2012.
  • Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hürkuş, σχεδιασμένο από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ), θα παραδοθεί στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα τέλη του 2015. Το Μη-επανδρωμένο Εναέριο Όχημα (UAV) Anka της ΤΑΙ θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2014. Το πρωτότυπο ενός αεριωθητή (jet) κινητήρα θα είναι «έτοιμο» μέχρι το 2016.
  • Αντιαρματικά βλήματα μακράς και μέσης ακτίνας θα βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Τουρκικού Στρατού μέχρι τα τέλη του 2012 και 2013 αντίστοιχα. Πρόκειται για τα βλήματα UMTAS και OMTAS αντίστοιχα, της Roketsan.
  • Το βλήμα ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ CIRIT θα τεθεί σε μαζική παραγωγή και θα ολοκληρωθεί στο ελικόπτερο ATAK μέχρι τα τέλη του 2013.
  • Η σχεδίαση των συστημάτων αεράμυνας περιορισμένου και μέσου ύψους θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.