ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αεροπυρόσβεση από τουρκικές εταιρείες μέσω NAMSA στην Ελλάδα;

29 Μαρτίου 2012

Ελικόπτερο S-64 εκτελεί αεροπυρόσβεση σε δασική έκταση. (Erickson Air-Crane)

Στις 8 Μαρτίου 2012 δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συντήρησης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ (NAMSA) (www.natolog.com) τρία αιτήματα κατάθεσης προσφορών (Requests for Proposal: RFP) για εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης από το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για το RFP No ANH 12021 που αφορά την ενοικίαση τριών (3) Ελικοπτέρων (Ε/Π) Βαρέως τύπου με ενσωματωμένη δεξαμενή 7.000 lt τουλάχιστον, το RFP No ANH 12026 πού αφορά δύο (2) Ε/Π Βαρέως τύπου με κάδο 7.000 lt τουλάχιστον και το RFP No ANH 12027 για επτά (7) Ε/Π μεσαίου τύπου με κάδο 4.000 lt τουλάχιστον. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 24 Απριλίου, ενώ το άνοιγμα τους έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 26 Απριλίου. Με βάση τα RFP, η διάρκεια έργου (ανά πυροσβεστική περίοδο) έχει οριστεί σε 120 ημέρες με δυνατότητα επέκτασης 15 ημερών, ενώ η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για 3 έτη, με δυνατότητα επιπλέον δύο ετήσιων επεκτάσεων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές των Ε/Π παραπέμπουν στα γνωστά S-64, Mi-26, Ka-32, Mi-8MTV ή Mi-171, που επιχειρούσαν μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

Η απόφαση μεταβίβασης της ευθύνης επιλογής της εταιρείας ή των εταιρειών που θα αναλάβει/ουν τη δασοπυρόσβεση στον οργανισμό του ΝΑΤΟ, έγινε από το Υπουργείο Προστασίας μετά από «καταγγελίες» για σκάνδαλα αλλά και «πιέσεις» που ασκήθηκαν μέσω δημοσιευμάτων, από μικρή μερίδα του τύπου, προερχόμενες από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους που θέλουν να «παρεισφρήσουν» στο συγκεκριμένο χώρο «εκτοπίζοντας» εκείνους που κυριαρχούν από ετών. Ωστόσο η θεμιτή ενέργεια του Υπουργείου τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς εκδήλωσαν ενδιαφέρον μεταξύ των άλλων και δύο τουλάχιστον τουρκικές εταιρείες, μία από τις οποίες εκτελεί σύμβαση 5 ετών από το 2009 στην Τουρκία για δασοπυρόσβεση με 16 Ε/Π, ενώ η δεύτερη με λιγότερα. Να σημειωθεί ότι για όσα χρόνια τους (διεθνείς) διαγωνισμούς τους πραγματοποιούσε το (πρώην) Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, ουδέποτε είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον τουρκική εταιρεία, προφανώς γιατί θεωρούσε ότι θα ήταν μάταιος κόπος. Τα πράγματα όμως τώρα είναι εντελώς διαφορετικά. Εφόσον μια τουρκική εταιρία καλύπτει τις τεχνικές απαιτήσεις του διαγωνισμού προσφέροντας και την χαμηλότερη τιμή (σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει φυσικά και μια μικρή επιδότηση από τη MIT!) θα ανακηρυχτεί νικήτρια στο διαγωνισμό, με την χώρα μας να βρίσκεται για μια ακόμη φορά αυτοχειριασμένη.

Κινδυνεύουμε δηλαδή να δούμε αυτούς που αποδεδειγμένα μας έκαψαν τα προηγούμενα χρόνια, να έρχονται τώρα να μας σβήσουν!

Τι θα συμβεί σε μια τέτοια απευκταία, αλλά καθόλου απίθανη περίπτωση; Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα Ε/Π της δασοπυρόσβεσης, εκτός του ότι πετούν πάνω από όλη την ελληνική επικράτεια ανάλογα με τις εκάστοτε αποστολές, σταθμεύουν σε διάφορα αεροδρόμια, πολλά από τα οποία είναι είτε αποκλειστικώς στρατιωτικά (π.χ. Α/Δ Αγχιάλου, Α/Δ Τατοΐου, Α/Δ Μαριτσών Ρόδου, Ελικοδρόμιο του Στρατού Αγ. Ελένης και Πυργίου στη Χίο, Α/Δ Ελευσίνας), είτε διπλού ρόλου (Α/Δ Σούδας, Α/Δ Ηρακλείου, Α/Δ Θεσ/νίκης, Α/Δ Καλαμάτας, Α/Δ Τρίπολης, Α/Δ Αράξου, Α/Δ Αλεξανδρούπολης). Στα τελευταία σταθμεύουν πάντα στον στρατιωτικό τομέα και ανεφοδιάζονται πάντα σε καύσιμα από στρατιωτικές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, ή της Αεροπορίας Στρατού. Προκύπτει λοιπόν ο κίνδυνος να υπάρχουν Τούρκοι για 120 ημέρες επί 3-5 χρόνια μέσα σε κάθε Α/Δ ή Ε/Δ φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας τα πάντα, με εξασφαλισμένη εκ των πραγμάτων πρόσβαση και νόμιμο Δελτίο εισόδου, τόσο για τα πληρώματα και τους συνδέσμους που πρέπει να μιλούν Ελληνικά –ποιοι Τούρκοι μιλούν άπταιστα Ελληνικά; δεν είναι προφανές;– όσο και για τους τεχνικούς εδάφους και διοικητικούς υπαλλήλους.

Αξίζει να προστεθεί πως η NAMSA αμείβεται προκαταβολικά για να διεξάγει τον διαγωνισμό, ενώ οι διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής δεν δημοσιοποιούνται. Ακόμη και ο θεωρητικός κίνδυνος να επικρατήσει τουρκική εταιρεία, πρέπει να οδηγήσει στην άμεση ακύρωση του διαγωνισμού της NAMSA, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού από το αρμόδιο Υπουργείο. Διαφορετικά, όλος ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τη δασοπυρόσβεση εφέτος θα τιναχθεί στον αέρα.