«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Η αντίληψη επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά της στρατηγικής Α2/AD του Ιράν

3 Απριλίου 2012

Η προτεινόμενη αντίληψη επιχειρήσεων «Από Έξω – Μέσα» περιλαμβάνει μια δυνητική απόβαση, ενδεικτικά στο Κοναράκ του Ιράν. (CSBA/ «ΕΑ&Τ»)

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 5 του μηνός, παρουσιάζεται η προτεινόμενη αντίληψη επιχειρήσεων «Από Έξω – Μέσα» των ΗΠΑ, με σκοπό την κατανίκηση της ιρανικής στρατηγικής Αντιπρόσβασης, Άρνησης Περιοχής (A2/AD). Καίριο ρόλο καταλαμβάνουν οι αμφίβιες επιχειρήσεις κατάληψης ακτών και νησιών του Ιράν, με σκοπό την καταστολή των απειλών Α2/AD κατά των πλοίων που θα επιχειρούν στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν!

Η αντίληψη «Από Έξω – Μέσα» στηρίζεται στην πρόταση τριών γραμμών επιχειρήσεων για την πρόληψη της επιτυχίας μιας ιρανικής στρατηγικής Α2/ΑD και την ανάκτηση της ελευθερίας δράσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων:

  • Διαμόρφωση συνθηκών για την αποτελεσματική αποτροπή ή υπερνίκηση της ιρανικής στρατηγικής καταναγκασμού και επιθετικότητας, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσονται δυνάμεις των ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις αρχικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, από το εξωτερικό του δακτυλίου απειλών αντιπρόσβασης.
  • Επιχειρήσεις από απόσταση για να μειωθεί η αποτελεσματικότητα του συμπλέγματος A2/AD του Ιράν, με την υποβάθμιση των ικανοτήτων του συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR) και τη μείωση της πυκνότητας των επιθετικών και αμυντικών συστημάτων του, περιλαμβανόμενων των βαλλιστικών βλημάτων, ικανοτήτων ναυτικού αποκλεισμού και δικτύων αεράμυνας.
  • Εδραίωση τοπικής αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής όταν και όπου απαιτείται, περιλαμβανόμενου του θαλασσίου ελέγχου διαμέσου των Στενών του Ορμούζ, για την υποστήριξη της ανάπτυξης ακόλουθων δυνάμεων και εκστρατευτικών επιχειρήσεων θεάτρου. Οι δυνάμεις αέρος, κυβερνοχώρου, ειδικών επιχειρήσεων και θαλάσσης –περιλαμβανόμενων αμφίβιων εκστρατευτικών μονάδων– θα ανακτήσουν την αεροπορική και ναυτική υπεροχή και θα διεξάγουν επιχείρηση εισόδου στο θέατρο για να διανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, επιτρέποντας την επίτευξη των στρατηγικών αντικειμενικών σκοπών της ευρύτερης εκστρατείας.

Με την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών δράσεων, μια δύναμη δύο Εκστρατευτικών Ταξιαρχιών Πεζοναυτών (ΜΕΒ), υποστηριζόμενη από Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) και ενδεχομένως από αερομεταφερόμενες και αεροκίνητες μονάδες του Στρατού, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει απόβαση ενδεικτικά στο Κοναράκ του Ιράν, κατά προσέγγιση απέναντι από το Μουσκάτ στον Κόλπο του Ομάν. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν κατόπιν να χρησιμοποιήσουν το προγεφύρωμα αυτό ως εφαλτήριο για ακόλουθες εφόδους βορειοδυτικά στην ακτογραμμή του Ιράν, με σκοπό την εκκαθάριση περιοχών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον εχθρό για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά πολεμικών πλοίων στον Κόλπο του Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ.

Πλήρης ανάλυση της αντίληψης επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά της στρατηγικής Α2/AD του Ιράν, στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 5 του μηνός.