ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – «ΕΑ&Τ» Απριλίου: 88 ΜΑ/ΑΠ – Η αντιαεροπορική ασπίδα της Λήμνου

4 Απριλίου 2012

Σύστημα Osa-AK της 88 ΜΑ/ΑΠ πανέτοιμο για εκτέλεση βολής, μετά τον εφοδιασμό με βλήματα και την ανάπτυξη σε θέση μάχης. («ΕΑ&Τ»/ Γ. Νικήτας)

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 5 του μηνός, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα η 88 Μοίρα Αντι-Αεροπορικού Πυροβολικού της Λήμνου.

Αποστολή της 88 ΜΑ/ΑΠ είναι η παροχή Α/Α προστασίας στην περιοχή ευθύνης της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης, στη Λήμνο. Η μονάδα είναι υπεύθυνη για την «αναχαίτιση» όλων των τύπων αεροπορικών απειλών, όπως είναι η Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (ΕΑΥ, Close Air Support: CAS) των εχθρικών τμημάτων, η Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defence: SEAD) και η συλλογή Πληροφοριών, Επιτήρηση, Πρόσκτηση Στόχων και Αναγνώριση (ISTAR). Πρόσθετη απειλή είναι πλέον εκείνη των UAV, είτε για την εκτέλεση αποστολών ISTAR είτε φονικών. Καίρια απαίτηση είναι επίσης η αποτροπή και παρεμπόδιση τυχόν αεραποβάσεων –από ελικόπτερα και αεροσκάφη τακτικών μεταφορών– με σκοπό την κατάληψη του νησιού. Για όλες τις παραπάνω απειλές, η μονάδα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΠΒ του ΓΕΣ έχουν εκπονήσει τις κατάλληλες τακτικές ώστε να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσουν επιτυχών και με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Η σύνθεση της 88 ΜΑ/ΑΠ περιλαμβάνει την 1η πυροβολαρχία με φορητά βλήματα (MANPADS) FIM-92 Stinger και ΑSRΑD Hellas, τη 2η με τα Α/Α πυροβόλα Rh-202 και η 3η με τα Συστήματα Αεράμυνας Βραχείας Ακτίνας (SHORADS) Οsa-AK. Παρουσίαση της μονάδας και των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης του προσωπικού της, αποκλειστικά στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 5 του μηνός.