Μίσθωση 5 αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών King Air 350 από την Τουρκία

9 Απριλίου 2012

Αεροσκάφος ISR τύπου MC-12W Liberty της USAF προσγειώνεται σε αεροπορική βάση του Ιράκ. (USAF)

Ανάρτηση στον ιστότοπο της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» στις 6 Απριλίου αποκαλύπτει την πρόθεση της Άγκυρας για διετή μίσθωση 5 αεροσκαφών συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR) King Air 350. Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μελέτης που διενεργήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κάλυψη απαιτήσεων των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK), την Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ). Πάντα κατά την εφημερίδα, η απόφαση επιβλήθηκε επειδή η διαθεσιμότητα των ισραηλινών UAV Heron δεν υπερβαίνει τα τρία από τα 10 εναέρια οχήματα, εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και της έλλειψης Σταθμών Ελέγχου Εδάφους (GCS).

Για το πρόγραμμα διενεργήθηκε απόρρητος διαγωνισμός από το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), το οποίο κατέληξε στην επιλογή προσφοράς ύψους $70 εκατ. Εναλλακτικά προτάθηκε η προμήθεια των αεροσκαφών με συνολικό κόστος $35 εκατ, το οποίο όμως δεν περιλάμβανε την προμήθεια του εξοπλισμού ISR και τις δαπάνες συντήρησης. Αντίθετα οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται στο τίμημα της μίσθωσης, όπως και μετατροπές σε κινητήρες και έλικες, εφεδρικός εξοπλισμός Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (ELINT) και Ηλεκτροπτικών (ΕΟ) αισθητήρων, καθώς και η εκπαίδευση 200 στελεχών. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του Απριλίου 2012, για να ακολουθήσει σύντομα η κατεπείγουσα άφιξη των αεροσκαφών, καθώς από την άνοιξη εντείνονται οι επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών. Κατά το δημοσίευμα της «Ζαμάν», τα συλλεγόμενα δεδομένα ISR από τα αεροσκάφη θα μεταδίδονται με κρυπτογραφημένη ζεύξη στην αεροπορική βάση Μπατμάν και στην Άγκυρα. Στους χρήστες των πληροφοριών θα περιλαμβάνεται η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων.

Πρότυπο των τουρκικών αεροσκαφών αναμένεται να αποτελέσει το MC-12W Liberty της Hawker Beechcraft για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), το οποίο στηρίζεται στο King Air 350ER και φέρει εξοπλισμό Πληροφοριών Σημάτων (SIGINT) και σύστημα ηλεκτροπτικών MX-15D της L3 Westar, με ικανότητα σήμανσης στόχων για όπλα ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ, τα οποία εκτοξεύονται από διαφορετικούς φορείς. Επιπλέον των δύο χειριστών, το αεροσκάφος μεταφέρει χειριστή SIGINT και χειριστή ηλεκτροπτικών. Με πλήρες φορτίο καυσίμου, το MC-12W εκτελεί αποστολή ISR μέσου υψόμετρου και διάρκειας παραμονής μεγαλύτερης των 7 ωρών σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από τη βάση του, για να επιστρέψει και να προσγειωθεί με απόθεμα καυσίμου για 45 λεπτά πτήσης ακόμη.