Εξομοιωτές βολής φορητού οπλισμού στον ΕΣ

24 Απριλίου 2012

Εξομοιωτής βολής φορητού οπλισμού σε σχηματισμό της Περιοχής Ευθύνης του Δ’ ΣΣ. (Γραφείο Τύπου ΓΕΣ)

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε σήμερα πως εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν σε σχηματισμούς της Περιοχής Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, εξομοιωτές βολής φορητού οπλισμού. Η ανακοίνωση προσθέτει:

«Με την ένταξη των παραπάνω συστημάτων στην διαδικασία εκπαίδευσης, το προσωπικό προπαρασκευάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πραγματοποίηση βολής σε κανονικό πεδίο βολής με πραγματικό οπλισμό και πυρομαχικά. Έτσι μειώνεται το κόστος και μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης. Τέτοια συστήματα εγκαθίστανται σε πολλές Μονάδες και Κέντρα εκπαίδευσης σε όλον τον Ελλαδικό Χώρο.»

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Φεβρουαρίου 2010 υπεγράφη η Σύμβαση 005Α/09 ύψους €2.358.842, μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας MEGGITT TRAINING SYSTEMS, για την προμήθεια 14 Εξομοιωτών Ελαφρών Όπλων Πεζικού Ευθυτενούς Τροχιάς με σκοπό την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ. Το σύστημα Εκπαίδευσης Μικρών Όπλων (SAT) της εταιρείας παρέχει 5 διαδρόμους βολής, ενώ παρέχεται ικανότητα δικτύωσης μεταξύ τριών SAT για 15 διαδρόμους, για ατομική και συλλογική εκπαίδευση. Η ατομική εκπαίδευση περιλαμβάνει σκοποβολή, εκπαίδευση όπλων ομοχειρίας και εκπαίδευση συντήρησης. Παρέχεται επίσης εκπαίδευση διάκρισης στόχων, κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης δύναμης και ηγεσίας. Η συλλογική εκπαίδευση καλύπτει ευρύ φάσμα ασκήσεων. Το σύστημα SAT υποστηρίζει πλήρη ποικιλία όπλων, παρέχοντας ακριβή προσομοίωση βολών και των συνεπειών της ταχύτητας και διεύθυνσης του ανέμου. Το σημείο σκόπευσης του όπλου, η τοποθέτηση του πλήγματος και ο αριθμός βολών είναι ορισμένες μόνον από τις μετρήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στην οθόνη αποτελεσμάτων. Η μετατόπιση του στομίου της κάννης με την πίεση της σκανδάλης, η ασκούμενη πίεση στην τελευταία και στο κοντάκιο του όπλου, είναι ορισμένες από τις δράσεις οι οποίες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από τον εκπαιδευτή. Το SAT περιέχεται σε αυτοτελή συσκευασία για μεταφορά και προστατεύεται από αντίξοα περιβάλλοντα, στην ολοκληρωμένη θήκη αποθήκευσης στρατιωτικών προδιαγραφών.