Έναρξη εκπαίδευσης συντήρησης για τα τουρκικά 737AEW&C από την Boeing

25 Απριλίου 2012

Τα 4 αεροσκάφη 737 AEW&C του προγράμματος Peace Eagle στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ, στις 9 Μαρτίου 2012. (ΤΑΙ)

Η Boeing ανακοίνωσε στις 18 Απριλίου την έναρξη ενός εκτεταμένου προγράμματος εκπαίδευσης συντήρησης για τα Αερομεταφερόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW&C) του προγράμματος FMS Peace Eagle της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), στις εγκαταστάσεις της στο Σηάτλ. Η εκπαίδευση αιθούσης 10 τεχνικών της ΤΗΚ και δύο των Τουρκικών Αερογραμμών διεξάγεται από εκπαιδευτές της Boeing Defence Australia και της Boeing Training and Flight Services. Η εκπαίδευση καλύπτει τους τομείς μηχανικής, αεροπορικών ηλεκτρονικών, συστημάτων αποστολής και υποσυστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου του αεροσκάφους 737 AEW&C. Οι εκπαιδευόμενοι διαθέτουν πρόσβαση σε εκπαίδευση στηριζόμενη σε υπολογιστές, εξομοιωτές, εκπαιδευτικά βοηθήματα και πρακτική εξάσκηση στο πρώτο αεροσκάφος Peace Eagle. Συνολικά 81 Τούρκοι τεχνικοί θα υποβληθούν σε εκπαίδευση συντήρησης στις εγκαταστάσεις της Boeing τους επόμενους 10 μήνες. Ακόμη 85 θα εκπαιδευθούν στην κύρια βάση επιχειρήσεων του 737 AEW&C, στο Ικόνιο. Επιπλέον, 20 ιπτάμενοι πληρωμάτων αποστολής εκπαιδεύονται σε εγκατάσταση του Σηάτλ.

Το πρόγραμμα Peace Eagle περιλαμβάνει 4 αεροσκάφη 737 AEW&C και στοιχεία υποστήριξης εδάφους για εκπαίδευση πληρωμάτων αποστολής, υποστήριξη αποστολής και συντήρηση συστήματος. Δοκιμές επικύρωσης απαιτήσεων συστήματος συνεχίζονται σε εγκαταστάσεις της Boeing στο Σηάτλ. Η ΤΑΙ στην Άγκυρα τροποποιεί τα 3 αεροσκάφη και προσφέρει πτητικές επιχειρήσεις. Η HAVELSAN στην Άγκυρα συνεισφέρει λογισμικό συστήματος και το Κέντρο Υποστήριξης Εδάφους. Η Boeing σχεδιάζει την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους μέχρι τα τέλη του 2012.

Το 737 AEW&C είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ Πολλαπλού ρόλου Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (MESA) της Northrop Grumman, με ολοκληρωμένο σύστημα Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (IFF). Το σύστημα αποστολής είναι ευέλικτης και ανοικτής αρχιτεκτονικής για οικονομικά αποδοτικές μελλοντικές αναβαθμίσεις, ενώ συνοδεύεται από εκτεταμένο σύνολο επικοινωνιών. Το αεροσκάφος διαθέτει ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου.