Άσκηση με Link 16 για Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και USAF

25 Απριλίου 2012

Μαχητικό αεροσκάφος F-16DJ της USAF στην Αεροπορική Βάση του Ικονίου στις 6 Μαρτίου 2012, συμμετέχει στην άσκηση “Anatolian Falcon 2012”. (US Air Force)

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανακοίνωσε τον επιτυχημένο συγχρονισμό ενός δικτύου επικοινωνιών ζεύξης δεδομένων Link 16 με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) στη διμερή άσκηση «Γεράκι της Ανατολίας 2012» στις 13 Μαρτίου, στο Ικόνιο. Τα αεροσκάφη και συστήματα ραντάρ, αερομεταφερόμενα ή επιφανείας με ικανότητα Link 16, μοιράζονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Μόλις οποιοδήποτε από αυτά εντοπίσει απειλή ή συμμαχικό ίχνος, όλα τα υπόλοιπα συνδεδεμένα στο δίκτυο λαμβάνουν την ίδια πληροφορία. Τα δεδομένα απεικονίζονται σε κάθε αεροσκάφος ανεξάρτητα από τη θέση του στο πεδίο μάχης, ή τις ικανότητες του ραντάρ του. Το δίκτυο τροφοδοτείται επίσης με πληροφορίες από ραντάρ επιφανείας.

Μέχρι τις 13 Μαρτίου στην άσκηση “Anatolian Falcon 2012”, USAF και ΤΗΚ εξέπεμπαν ανεξάρτητα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα τα τουρκικά αεροσκάφη να επικοινωνούν αποκλειστικά με τα τουρκικά και τα αμερικανικά με αμερικανικά. Στις 13 Μαρτίου οι δύο αεροπορικές δυνάμεις συγχρόνισαν την επικοινωνία Link 16 σε ενιαίο δίκτυο.

Η ανακοίνωση σημαίνει πως η ΤΗΚ διαθέτει ήδη σε υπηρεσία F-16 του προγράμματος αεροπορικών ηλεκτρονικών Peace Onyx III, το οποίο περιλαμβάνει Τμηματικό Υπολογιστή Αποστολής (MMC) και Τερματικό Χαμηλού Όγκου του Συστήματος Διανομής Πληροφοριών Πολλαπλής λειτουργίας (MIDS-LVT) της ViaSat, για την υλοποίηση της Link 16.

Ο Σμηναγός Ράιαν Γκαφάνεϋ της 480ης Μοίρας Μαχητικών δήλωσε πως η χρήση μεγάλων δυνάμεων, οι αεροπορικές αποστολές με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών απαιτούν βελτιωμένο συντονισμό. Ο χρόνος ασυρμάτου είναι είδος εν ανεπαρκεία σε αποστολές όπου περισσότερα από 20 αεροσκάφη μοιράζονται τις ραδιοσυχνότητες. Η ζεύξη Link 16 απεικονίζει πληροφορίες χωρίς να σπαταλώνται πολύτιμα δευτερόλεπτα χρόνου ασυρμάτου για ανανεώσεις επίγνωσης κατάστασης: «Έχοντας τους εταίρους του συνασπισμού μας στη ζεύξη σαφώς αυξάνει τις ικανότητές μας. Μπορούμε να δούμε ο ένας τις θέσεις του άλλου, να γνωρίζουμε τι στοχεύουμε και να κατανοήσουμε τι κάνει ολόκληρη η δύναμη – μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις.»

Ο Σμηναγός Τζο Μιράντα της 480ης FS, δήλωσε πως η ζεύξη δεδομένων Link 16 βελτιώνει την επίγνωση κατάστασης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο. Το σύστημα συνεχίζει να μεταβιβάζει δεδομένα ακόμη και όταν η φωνητική επικοινωνία δεν είναι εφικτή, οι καιρικές συνθήκες περιορίζουν την ακτίνα ορατότητας ή οι απειλές είναι σε απόσταση μεγαλύτερη της εμβέλειας του ραντάρ των αεροσκαφών: «Εκπαιδευόμαστε να εκτελούμε τις αποστολές μας χωρίς το σύστημα, αλλά είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Φέρνει μια ήδη φονική ικανότητα σε ένα άλλο επίπεδο.»