Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ στα S-300PMU1 επιβεβαιώνει την αποκλειστικότητα της «ΕΑ&Τ»

27 Απριλίου 2012

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος και στο βάθος δεξιά ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Α. Τσαντηράκης, στον σταθμό ελέγχου εμπλοκής του συστήματος S-300PMU1. (Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ)

Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2012, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη, επισκέφθηκε την 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο Κρήτης. Κατά την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση επί επιχειρησιακών θεμάτων που αφορούν στο Α/Α πυραυλικό σύστημα S-300, η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και η άμεση επικοινωνία με το προσωπικό της 126 ΣΜ…»

Κατόπιν ο Α/ΓΕΕΘΑ σχολίασε στο Twitter:

«Επίσκεψη στη Μονάδα των S-300 το πρωί. Άριστα. Με το προσωπικό της Μονάδος έχουμε την ίδια επιθυμία και τον ίδιο στόχο: Βολή το συντομότερο.»

Επιβεβαιώνεται έτσι πανηγυρικά η αποκλειστικότητα του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» στο τεύχος Δεκεμβρίου 2011 (βλ. Γ. Λαμπράκη: 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων S-300PMU1, Σε Πλήρη Ετοιμότητα με Επαναπιστοποιημένα Βλήματα). Το άρθρο περιέγραφε τον πρόσφατο έλεγχο ολόκληρου του συστήματος από Ρώσους τεχνικούς, ο οποίος επέτρεψε την επαναπιστοποίηση των βλημάτων και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την υποστήριξη του S-300PMU1 στο μέλλον.

Οι πληροφορίες του επιτόπιου ρεπορτάζ διασταυρώθηκαν από την «ΕΑ&Τ» με ρωσική πηγή στην Αθήνα, η οποία διευκρίνισε πως ορισμένα προβλήματα συντήρησης υπάρχουν, αλλά δεν εμποδίζουν την επιχειρησιακή αξιοποίηση του συστήματος…

Μετά την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την επίσκεψη και το φωτογραφικό υλικό, απορούσαμε τι θα έλεγαν οι «αναλυτές» που στις 9 Μαρτίου 2012 έγραφαν πως οι S-300 «σκουριάζουν, κάπου μεταξύ Ηρακλείου και Τυμπακίου», πως «δεν τους έχουν τοποθετήσει καν σε υπόστεγα», πως «τα βλήματα λήγουν σε λίγους μήνες» και ζητούσαν να «πάψει λοιπόν η κοροϊδία περί “πλήρως αξιοποιημένων και επιχειρησιακά ετοίμων S-300”»

Απορούσαμε δηλαδή εάν, μετά την πανηγυρική τους διάψευση, οι «αναλυτές» θα ζητούσαν μια συγνώμη από το προσωπικό της ΠΑ, που πασχίζει και επιτυγχάνει να διατηρεί αξιόμαχο το σύστημα επί περισσότερο από 12 χρόνια, χωρίς σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης…

Η απορία μας λύθηκε στις 26 Απριλίου, όταν οι «αναλυτές» επανήλθαν σχολιάζοντας πως «…όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα, δεν έκαναν τίποτα για να ξεθάψουν τους S-300 (έστω στην Κρήτη...) από τα κουτιά και την σκουριά.»

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί βολή και εκείνοι θα επιμένουν πως οι S-300PMU1 «σκουριάζουν»…