«ΕΑ&Τ» Μαΐου: MQ-9 Reaper – «Όχι επανάσταση στη διεξαγωγή πολέμου»!

2 Μαΐου 2012

Ο οπλισμός του Reaper περιορίζεται σε βλήματα Hellfire και βόμβες καθοδήγησης λέιζερ των 500lb. (US Air Force)

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4 του μηνός, παρουσιάζεται η λεπτομερής και τεκμηριωμένη κριτική του οπλισμένου Μη-επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος (UAV) MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), όπως διατυπώθηκε πρόσφατα από τον Γουίνσλου Γουήλερ, Διευθυντή στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Μεταρρύθμισης Στράους του Κέντρου Πληροφοριών Άμυνας, στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για εξαιρετικά επίκαιρη κριτική, καθώς στην Ελλάδα είναι δημοφιλής ο πρόωρος ενθουσιασμός για τα Μη-επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα Μάχης (UCAV) παρά την απουσία οποιουδήποτε προγράμματος προμήθειας οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν Reaper για χρήση κατά των Κούρδων ανταρτών.

Στα κύρια σημεία της κριτικής του Γουήλερ περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Τα κόστη προμήθειας και χρήσης μιας Εναέριας Περιπολίας Μάχης (CAP) τεσσάρων αεροχημάτων Reaper, όπως προσδιορίζεται η λειτουργική μονάδα του συστήματος, είναι υψηλότερα από εκείνα ενός F-16C ή ενός A-10C.
  • Η υποδομή εδάφους του Reaper απαιτεί τουλάχιστον 171 άτομα ανά CAP και 177 σε περιόδους εντατικών επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η USAF δεν αναφέρεται σε «μη επανδρωμένα» αλλά σε «τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη» (RPA).
  • Το Reaper, όπως και το Predator αλλά και οποιοδήποτε UAV, είναι θεμελιωδώς ανίκανα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Η επιβιωσιμότητα του Reaper είναι απογοητευτική σε σύγκριση με εκείνη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το Α-10.
  • Το μέγιστο, θεωρητικό φορτίο του Reaper είναι κλάσμα μόνον του πραγματικού φορτίου ενός Α-10.
  • Η χρήση του Reaper από την υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP) των ΗΠΑ απέδειξε πως δεν ήταν ούτε οικονομικότερο, ούτε αποδοτικότερο στην υποστήριξη της σύλληψης παράνομων μεταναστών και διακινητών ναρκωτικών.

Μια ρηξικέλευθη, πλήρως τεκμηριωμένη ανάλυση, η οποία ανατρέπει τις καθιερωμένες αντιλήψεις για το θέμα από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο αναλυτή, στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί στις 4 του μηνός.