«ΕΑ&Τ» Μαΐου: Διακλαδική άσκηση ταχείας αντίδρασης «Πυρπολητής 1/12»

4 Μαΐου 2012

Λέμβοι της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών εξορμούν από το Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς ΚΕΡΚΥΡΑ (L182) τύπου “Zubr”. (Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ)

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, περιγράφεται η διακλαδική άσκηση ταχείας αντίδρασης «Πυρπολητής 1/12», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου στη νήσο Δοκό της Ύδρας. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και κατέδειξε για μία ακόμη φορά τις εξαιρετικές δυνατότητες για την κυριαρχία της διακλαδικής δύναμης άμεσης αντίδρασης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Το σενάριο παρέπεμπε στην άμεση χρονική υλοποίηση στρατιωτικής διακλαδικής επιχείρησης, με σκοπό την ανακατάληψη φίλιου απωλεσθέντος εδάφους. Το σημείο-κλειδί σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι ο χρόνος, καθώς εφόσον πρόκειται για επεισόδιο μικρής κλίμακας, πρέπει να είναι κανείς σε θέση να ανακαταλάβει το απολεσθέν έδαφος προτού ο εχθρός να οργανώσει αμυντικά την περιοχή συγκεντρώνοντας δυνάμεις, ικανές να παρεμποδίσουν την άμεση αντίδραση ελαφρών επίλεκτων δυνάμεων, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, εάν πρόκειται για εχθρική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας ευρείας πολεμικής αντιπαράθεσης, τότε σκοπός της φίλιας διοίκησης είναι ανακαταλάβει το έδαφος τακτικής σημασίας έγκαιρα με αιφνιδιαστικό τρόπο, ώστε αφενός να αποκαταστήσει το εθνικό έδαφος και αφετέρου να διεξάγει και μια ψυχολογική επιχείρηση, προς τόνωση του ηθικού τόσο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας.

Ανάλυση της άσκησης «Πυρπολητής 1/12» στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.