«ΕΑ&Τ» Μαΐου: ASPIS II για τα F-16 Blk 52+ & αναβάθμιση του ASPIS I των F-16 Blk 30/50

4 Μαΐου 2012

Με την τοποθέτηση του ASPIS II καλύπτεται το σημαντικότερο κενό στις επιχειρησιακές ικανότητες των F-16 Block 52+. (©«ΕΑ&Τ»)

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, δημοσιεύεται η πληρέστερη δημόσια περιγραφή του Προηγμένου Ολοκληρωμένου Συνόλου Αυτο-Προστασίας (ASPIS) II, μετά τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στις 29 Μαρτίου 2012, πως τοποθετείται το σύστημα στα F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας. Η λήξη της εκκρεμότητας στην υλοποίηση της σχετικής σύμβασης συνεπάγεται την κάλυψη της σοβαρότερης έλλειψης στις επιχειρησιακές ικανότητες των συγκεκριμένων μαχητικών, αλλά και την αναβάθμιση του ASPIS I στα 39 F-16 Block 50 και στα 32 F-16 Block 30. Στο άρθρο παρουσιάζεται το ιστορικό του προγράμματος, ενώ περιγράφονται λεπτομερώς το σύστημα ASPIS II και οι  επιχειρησιακές του ικανότητες. Περιγράφονται συγκεκριμένα:

  • Η σύνθεση και τα χαρακτηριστικά του Δέκτη Προειδοποίησης Ραντάρ (RWR) ALR-93(V) της Northrop Grumman.
  • Οι διαμορφώσεις λειτουργίας του παρεμβολέα ALQ-187 της Raytheon, τα χαρακτηριστικά διαχειριζόμενης ισχύος, οι ικανότητες παρεμβολής πολλαπλών απειλών ταυτόχρονα, καθώς και τα χαρακτηριστικά της Ψηφιακής Μνήμης Ραδιοσυχνοτήτων (DRFM).
  • Το Προσαρμόσιμο στην Απειλή Σύστημα Διανομής Αντιμέτρων (TACDS) ALE-47.
  • Ο εξοπλισμός υποστήριξης εδάφους των προαναφερόμενων συστημάτων.

Αποκλειστικά στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.