Βολές με Μ830 για τα Leopard 2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

16 Μαΐου 2012

Φόρτωση βλήματος Μ830 σε Leopard 2HEL για την πραγματοποίηση βολής, στις 10 Μαΐου 2012. (Ιστότοπος ΓΕΣ)

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε χθες την πραγματοποίηση βολών από άρματα μάχης Leopard 2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη, ενώ το φωτογραφικό υλικό αποκάλυπτε πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά Μ830 Υψηλής Εκρηκτικότητας, Αντι-Αρματικά – Πολλαπλής Χρήσης – Τροχιοδεικτικά (HEAT-MP-T) που παραχωρήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ. Η λιτή ανακοίνωση ανέφερε:

«Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012, στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, πραγματοποιήθηκαν βολές Πληρωμάτων Αρμάτων Leopard 2 Hel, στις οποίες συμμετείχε το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων Τεθωρακισμένων του Σχηματισμού.»

Προφανώς το ΓΕΣ υπό την κρισιμότητα των περιστάσεων επέλεξε να αγνοήσει τις θέσεις των κατασκευαστών του Leopard 2HEL και του οπλικού του συστήματος, κατά τους οποίους έπρεπε να προηγηθούν ειδικές διαδικασίες ελέγχων και βλητικών δοκιμών για την πιστοποίηση της ασφαλούς χρήσης των πυρομαχικών. Αξίζει να επισημανθεί πως οι εγγυήσεις καλής λειτουργίας των αρμάτων έληξαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Οι κατασκευαστές πυρομαχικών αρμάτων των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως δεν απαιτούνται ειδικές διαδικασίες, καθώς τα βλήματα καλύπτουν τις απαιτήσεις της STANAG 4385, ενώ η διαλειτουργικότητα εξασφαλίζεται από το Έγγραφο Ελέγχου Διασύνδεσης (ICD) το οποίο τηρείται από το διεθνές Κοινό Συμβούλιο Διαμόρφωσης (JCB). Οι εταιρείες των ΗΠΑ παραπέμπουν σε επίδειξη διαλειτουργικότητας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Oksboel της Δανίας, στις 13 Σεπτεμβρίου 2008. Ένα Leopard 2A4 του Στρατού της Δανίας και ένα Leopard 2A6 του Στρατού της Ολλανδίας, με πυροβόλο 120mm μήκους κάννης 44 και 55 διαμετρημάτων (L44/ L55) αντίστοιχα –στην τελευταία περίπτωση όπως στα Leopard 2HEL του ΕΣ– έβαλαν από 7 βλήματα υποδιαμετρήματος Μ830Α1, αντί του Μ830 πλήρους διαμετρήματος. Η απόσταση βολής ήταν 1.700m ενώ από δύο βλήματα βρίσκονταν σε θερμοκρασία -32°C, τρία στους +21°C και δύο στους +50°C. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά στην περίπτωση του L44 και ακόμη καλύτερα με το L55, ενώ χρησιμοποιήθηκε η υπάρχουσα βαλλιστική ρύθμιση Α2 του Συστήματος Ελέγχου Πυρός των Leopard 2. Δύο ακόμη βλήματα βλήθηκαν με επιτυχία, κατά ενός στόχου προσομοίωσης ελικοπτέρου και κατά παροπλισμένου Leopard 1A5 αντίστοιχα, από απόσταση 1.000m. Όλες οι βολές πραγματοποιήθηκαν με άρματα και στόχους ακίνητους.

Πέραν αυτών όμως, όπως αποκαλύπτει η φωτογραφία και είχε επισημάνει κατ’ επανάληψη η «ΕΑ&Τ», τα βλήματα είναι τύπου Μ830 πλήρους διαμετρήματος, τα οποία έπαψαν να παράγονται προ δύο δεκαετιών περίπου, καθώς το Μ830Α1 υποδιαμετρήματος τέθηκε σε υπηρεσία το 1994 με τον Στρατό των ΗΠΑ, για να ακολουθήσει σε μια πενταετία περίπου το Μ830Α2. Επομένως η εγγυημένη περίοδος ασφαλούς χρήσης έχει λήξει προ πολλού, ενώ για να ανανεωθεί πρέπει ο κατασκευαστής τους σε συνεργασία με την αρμόδια κρατική υπηρεσία πιστοποίησης να εκτελέσει πρόγραμμα βλητικών δοκιμών και ελέγχων, κατά τις προβλέψεις των STANAG για την καταλληλότητα και την ασφάλεια χρήσης πυρομαχικών αποθέματος.

Το συνολικό μήκος του φυσιγγίου Μ830 είναι 981mm και το βάρος του 24,2kg. Το προωθητικό βάρους 5,4kg είναι τύπου DIGL-RP σε ράβδους. Το βλήμα ΗΕΑΤ-ΜΡ-Τ βάρους 13,5kg και μήκους 842mm επιτυγχάνει ταχύτητα στομίου κάννης 1.140m/s και βεληνεκές 2.500m, ενώ η πίεση θαλάμης είναι 4.800bar. Στα πυρομαχικά τύπου ΗΕΑΤ ή χημικής ενέργειας, όταν το εκρηκτικό πυροδοτείται, το μέταλλο επικάλυψης της κοίλης γόμωσης αποκτά συμπεριφορά ρευστού. Όταν αυτό προσκρούσει στην επιφάνεια της θωράκισης του στόχου, αναπτύσσεται πίεση της τάξης των εκατοντάδων kilobar στο σημείο επαφής. Η πίεση αυτή παράγει τάσεις πολύ μεγαλύτερες από την αντοχή διαρροής του χάλυβα, με αποτέλεσμα το υλικό της θωράκισης να αποκτά επίσης συμπεριφορά ρευστού και να ρέει για να απομακρυνθεί από την επιφάνεια της διάτρησης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται υδροδυναμική διάτρηση.

Παραμένει βεβαίως το πρόβλημα της ανεπαρκούς ποσότητας πυρομαχικών αρμάτων των 120mm, καθώς επιπλέον των 3.000 Μ830 είναι διαθέσιμα μόνον όσα βλήματα κινητικής ενέργειας ή Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενα με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους – Τροχιοδεικτικά (APFSDS-T) DM33A2 απομένουν, από τα 5.000 που αποκτήθηκαν με την προμήθεια των 183 Leopard 2A4. Για έναν πλήρη φόρτο πυρομαχικών των αρμάτων αυτών και των 170 Leopard 2HEL απαιτούνται 14.826 βλήματα. Για να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία με την Ολλανδία, με αντικείμενο την προμήθεια περί των 4.500 DM53A1 και 2.000 Εξάσκησης Στόχου, Σταθεροποιούμενων με Κώνο, Απορριπτόμενου Κελύφους – Τροχιοδεικτικών (TPCSDS-T) M865, πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κυβέρνηση και ΚΥΣΕΑ. Σχεδιάζεται επίσης να αποκτηθούν με διακρατικές συμβάσεις περί τα 2.800 βλήματα ΗΕΑΤ τύπου DM12C από τα γερμανικά αποθέματα και 2.000 ισραηλινά APFSDS.