«ΕΑ&Τ – Ετήσια Ανασκόπηση: Μέτωπα Αντιπαράθεσης» – συνολική επανεξέταση δεδομένων, νέα δομή ύλης

16 Μαΐου 2012

Χαρακτηριστικό δισέλιδο της Ετήσιας Ανασκόπησης. («ΕΑ&Τ»)

Οι εκδόσεις ΔΥΡΟΣ παρουσιάζουν την Παρασκευή 18 Μαΐου στην Αθήνα την Ετήσια Ανασκόπηση του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» με τίτλο «Μέτωπα Αντιπαράθεσης», για τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας.

Ανεξάρτητα από την εμπορική ονομασία, το συντακτικό επιτελείο της «ΕΑ&Τ» δημιούργησε το 1997 και εκδίδει αδιαλείπτως από τότε την ετήσια αυτή ανασκόπηση. Σε αυτό, το δέκατο πέμπτο έτος έκδοσης, είναι καιρός να καινοτομήσουμε και πάλι, με την πλήρη αναδιάρθρωση της ύλης.

Είναι προφανές πως ο συσχετισμός επίγειων δυνάμεων, με δεδομένη την περιορισμένη στρατηγική και επιχειρησιακή τους κινητικότητα, δεν μπορεί να εξετάζεται ενιαία, αλλά ανά μέτωπο αντιπαράθεσης. Ειδικά στην περίπτωση των νησιών του Αιγαίου και της μικρασιατικής ακτής, για να υπάρξει αντιπαράθεση επίγειων δυνάμεων πρέπει προηγουμένως οι τουρκικές να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην υπέρτατη στρατιωτική δοκιμασία, μιας απόβασης απέναντι σε οργανωμένη και αποφασισμένη άμυνα. Είναι επίσης προφανές πως οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις στο νοτιοανατολικό και ανατολικό άκρο της χώρας, δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν ούτε εγκαίρως, ούτε όλες στα μέτωπα αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Εξαίρεση σε αυτές τις επιφυλάξεις αποτελούν τα ελικόπτερα των χερσαίων δυνάμεων, τα οποία εξετάζονται σε ανεξάρτητο κεφάλαιο εξαιτίας της υψηλής επιχειρησιακής τους κινητικότητας.

Παράλληλα οι ικανότητες επιτήρησης του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου περίγυρου της Ελλάδας, καθώς και μη πολεμικής παρέμβασης για την εκτέλεση λειτουργιών όπως η Έρευνα Και Διάσωση (SAR), καθώς και η διαχείριση κρίσεων πολυποίκιλου χαρακτήρα, δεν μπορεί πλέον να εξετάζεται περιθωριακά, ως υποσημείωση της μαχητικής ικανότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Άλλωστε ορισμένες μονάδες και μέσα των ενόπλων δυνάμεων παρουσιάζουν μεγαλύτερη χρησιμότητα σε τέτοια καθήκοντα, παρά σε μια πολεμική αναμέτρηση.

Έτσι, αντί της παραδοσιακής αναφοράς σε χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, η ύλη είναι πλέον οργανωμένη στα ακόλουθα κεφάλαια:

  • Βόρεια Ελλάδα & Ανατολική Θράκη.
  • Νησιά Αιγαίου & Μικρασιατική Ακτή.
  • Ελικόπτερα Χερσαίων Δυνάμεων.
  • Επιτήρηση, SAR & Διαχείριση Κρίσεων.
  • Αεροπορικός Πόλεμος.
  • Επίγεια Στατική Αεράμυνα.
  • Ναυτικός Πόλεμος.
  • Κύπρος.

Με την ευκαιρία αυτή, το συντακτικό επιτελείο της «ΕΑ&Τ» προχώρησε σε πλήρη επανεξέταση του περιεχομένου και της αξιοπιστίας των δημόσια διαθέσιμων πληροφοριών για τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας, καθώς και σε ριζική βελτίωση των χαρτών. Το αποτέλεσμα είναι η έκδοση «ΕΑ&Τ – Ετήσια Ανασκοπηση: Μέτωπα Αντιπαράθεσης», μια ανυπέρβλητης ακρίβειας και πληρότητας πηγή σχετικών πληροφοριών, που κυκλοφορεί στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Μαΐου.