Σύγχυση για το τουρκικό πρόγραμμα TF-2000

29 Μαΐου 2012

Η φρεγάτα Τύπου 26 που αναπτύσσει η ΒΑΕ Systems για το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ήταν οφθαλμοφανώς ασύμβατη με τις απαιτήσεις AAW Περιοχής του TDK. (Υπουργείο Άμυνας ΗΒ)

Συγκεχυμένες πληροφορίες περιείχε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» στις 21 Μαΐου 2012, κατά το οποίο η Lockheed Martin απέμεινε μοναδικός διεκδικητής του έργου συμπαραγωγής 6 φρεγατών Αντι-Αεροπορικού Πολέμου (AAW) Περιοχής TF-2000 για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) αξίας $3 δισ, μετά την απόρριψη πρότασης της BAE Systems.

Κατά το δημοσίευμα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας πληροφόρησε την BAE Systems με επιστολή πως δεν ενδιαφέρεται πλέον για την προσφορά της. Η φρεγάτα γενικών καθηκόντων Τύπου 26 αναπτύσσεται για το Βασιλικό Ναυτικό (RN), ενώ η εξαγωγική της έκδοση αποκαλείται Πλοίο Παγκόσμιας Μάχης (GCS). Η προσφορά του πλοίου στην Τουρκία ήταν εξαρχής παράδοξη, καθώς η προσαρμογή του στις απαιτήσεις AAW Περιοχής του TDK θα αύξανε δραματικά το κόστος. Επιπλέον, η «Χουριέτ» υποστηρίζει πως ο βρετανικός όμιλος ζήτησε «αμοιβή αδείας».

Το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) αναμένει την επιλογή βλήματος από το TDK προτού οριστικοποιήσει την επιλογή της Lockheed Martin, ή προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του προγράμματος. Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η επιλογή του SM-2 θα απλοποιήσει τα πράγματα, ενώ το SM3 μεγαλύτερης ακτίνας θα απαιτήσει πρόσθετες διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα βέβαια το SM-3 είναι αποκλειστικά αντιβαλλιστικό, εξω-ατμοσφαιρικής αναχαίτισης, χωρίς καμία απολύτως ικανότητα εμπλοκής ενδο-ατμοσφαιρικών στόχων. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η Aselsan αναπτύσσει το Ραντάρ Φασικής Διάταξης Πολλαπλών λειτουργιών (ÇAFRAD) και υποστηρίζει πως το SSM επιθυμεί την «εισαγωγή» του συστήματος στο SPY-1 της Lockheed Martin, την αντικατάσταση του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (CMS) Aegis από το Genesis της τουρκικής Havelsan και την ολοκλήρωση του SM-3! Όλα αυτά είναι εντελώς παράλογα καθώς:

  • Το SPY-1 συχνότητας S-ζώνης (2-4GHz) καλύπτει όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες ραντάρ για AAW Περιοχής, με εξαίρεση την καταύγαση στόχων για την τερματική κατεύθυνση βλημάτων επιφανείας-αέρος SM-2. Το ÇAFRAD απλά θα επικάλυπτε ορισμένες λειτουργίες, ενδεχομένως με καλύτερες επιδόσεις έρευνας ορίζοντα εάν λειτουργεί στην Χ-ζώνη συχνοτήτων (8-12GHz).
  • Το σύστημα Aegis δεν μπορεί να διακριθεί από το SPY-1, τουλάχιστον για λειτουργίες AAW. Η μόνη πιθανή χρησιμότητα του Genesis θα ήταν να αναλάβει τις «υποδεέστερες» λειτουργίες πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, πάντα σε επίπεδο CMS.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι προφανώς η αναδιάρθρωση του προγράμματος στην κατεύθυνση της εγχώριας σχεδίασης του πλοίου, ενδεχομένως με τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα φαίνεται να βαίνει προς νέα καθυστέρηση, οπότε η ήδη αναχρονιστική ονομασία TF-2000 θα πρέπει ίσως να μετατραπεί σε TF-2020, ή ασφαλέστερα TF-2030.