Άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12»: επιτυχημένες βολές κατευθυνόμενων βλημάτων

1 Ιουνίου 2012

Εκτόξευση βλήματος AGM-114K1 Hellfire II ημι-ενεργού καθοδήγησης λέιζερ, από ελικόπτερο AH-64DHA Longbow Apache του ΕΣ στην άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12». (Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ)

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε πως εχθές 31 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης η άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12», στο πλαίσιο της οποίας «... εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία οι παρακάτω βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, σε σενάρια υψηλής δυσκολίας (High Risk):

• Βλήματος επιφανείας - επιφανείας ΜΜ-38 EXOCET από την ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ εναντίον πλωτού στόχου.

• Βλήματος επιφανείας - αέρος NSSM από τη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ για την αναχαίτιση του ανωτέρω βλήματος ΜΜ-38 EXOCET.

• Δύο βλημάτων επιφανείας - επιφανείας PENGUIN από την ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ εναντίον πλωτού στόχου.

• Βλήματος αέρος - επιφανείας ΑΜ-39Μk2 EXOCET από αεροσκάφος Μirage2000 εναντίον πλωτού στόχου.

• Δύο βλημάτων αέρος - επιφανείας AGM 114 K1 HELLFIRE από δύο ελικόπτερα AH-64DHA LONGBOW (APACHE) εναντίον πλωτού στόχου.

• Επιπλέον η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΟΤΗΣ [sic] και η ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ και ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ εκτέλεσαν βολές πυροβόλων κατά πλωτού στόχου.

Την άσκηση παρακολούθησαν από την Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος και οι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης.»

Αξίζει να επισημανθούν ιδιαίτερα οι βολές Βλήματος NATO Sea Sparrow (NSSM) κατά βλήματος εναντίον πλοίων εξαιρετικά περιορισμένου ύψους πτήσης, το οποίο μάλιστα δεν κατευθυνόταν απευθείας προς το πλοίο εκτόξευσης του NSSM, καθώς και η βολή ΑΜ39 Block 2 Exocet από μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000EGM της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τα λοιπά, κατάπληκτη η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε χθες από ιστότοπο δήθεν εξειδικευμένο στην αμυντική ειδησεογραφία, πως η βολή βλημάτων Hellfire κατά ναυτικού στόχου επιφανείας «...χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς οι πύραυλοι διαθέτουν υπέρυθρο ερευνητή. Ο τελευταίος δε θεωρείται η ιδανικότερη λύση λόγω του ότι η κεφαλή έρευνας μπορεί να χάσει τον στόχο, από τις αντανακλάσεις του φωτός στην επιφάνεια της θάλασσας.»

Στοιχειώδης ενημέρωση για θέματα αμυντικής τεχνολογίας αρκεί για να γνωρίζει κανείς πως όλες οι εκδόσεις του βλήματος Hellfire –με μοναδική εξαίρεση το AGM-114L Longbow ενεργού ερευνητή ραντάρ– διαθέτουν ερευνητή ημι-ενεργού καθοδήγησης λέιζερ (Semi-Active Laser: SAL). Για την τεχνική αυτή πράγματι αποτελεί πρόκληση η εμπλοκή ναυτικών στόχων, εξαιτίας των αντανακλάσεων της δέσμης λέιζερ σήμανσης στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι υπέρυθροι ερευνητές, όπως εκείνος των βλημάτων Penguin, απολύτως κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν σε θαλάσσιο περιβάλλον, εξ αυτού του λόγου τουλάχιστον.

Η προαναφερόμενη ανακρίβεια επαναλήφθηκε από τον ιστότοπο «Πράβδανετ.gr», πραγματικά εξειδικευμένο στην επαίσχυντη κλοπή του μόχθου και της πνευματικής ιδιοκτησίας επαγγελματιών δημοσιογράφων χωρίς αναφορά της πηγής, θύμα του οποίου έπεσε επίσης το www.hellenicdefence.gr χθες για πολλοστή φορά, με την είδηση για τον τουρκικό γεωπροωθητή AZMIM. Είναι τέτοιο το θράσος τους, ώστε ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν παραλλάσσοντας έστω τις φράσεις! Βεβαίως αντιγράφουν αδιάκριτα ακριβείς και ανακριβείς ειδήσεις –ούτε μπορούν να διακρίνουν μεταξύ τους, ούτε ενδιαφέρονται– αν και διαπρέπουν επίσης στην κατασκευή πρωτότυπων ανοησιών και ψευδών!