«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Su-34 “Fullback” – Το δόγμα των «επιχειρήσεων εκκρεμούς»

5 Ιουνίου 2012

Προσγείωση του πέμπτου Su-34 σειριακής παραγωγής στην αεροπορική βάση του Λιπέτσκ, όπου βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης των VVS, στις 27 Ιανουαρίου 2012. (Vitaly V. Kuzmin, Public Domain)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός, παρουσιάζεται το ρωσικό μαχητικό-βομβαρδιστικό θεάτρου Su-34 “Fullback”, στο οποίο στηρίζεται το νέο δόγμα «επιχειρήσεων εκκρεμούς» των Στρατιωτικών Αεροπορικών Δυνάμεων (VVS) της Ρωσίας. Αφότου τα τελευταία F-111G της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας (RAAF) αποσύρθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2010, η Δύση δεν διαθέτει συγκρίσιμη ικανότητα κρούσης θεάτρου.

Ο όμιλος συμμετοχών Sukhoi και η θυγατρική του Εταιρεία Αεροπορικής Παραγωγής του Νοβοσιμπίρσκ (ΝΑΡΟ) “V.P. Chkalov” της Σιβηρίας ανακοίνωσαν την 1η Μαρτίου 2012 πως υπέγραψαν σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παράδοση 92 βομβαρδιστικών αεροσκαφών Su-34, μέχρι το έτος 2020. Στις εγκαταστάσεις της ΝΑΡΟ βρίσκεται σε εξέλιξη η σειριακή παραγωγή 32 αεροσκαφών του τύπου, στο πλαίσιο σύμβασης του 2008, από τα οποία έχουν παραδοθεί 10 Su-34 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Εάν η πρόσφατη σύμβαση είναι ανεξάρτητη και όχι επέκταση της προηγούμενης, το σύνολο των υπό παραγγελία Su-34 για τις VVS φθάνει τα 124 αεροσκάφη. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει το άθροισμα όλων των υπόλοιπων τύπων μαχητικών αεροσκαφών υπό παραγγελία για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος βομβαρδιστικού θεάτρου. Πρόσθετα αίτια της προτεραιότητας αυτής είναι οι τεράστιες απαιτήσεις συντήρησης του Su-24 που αντικαθίσταται από το Su-34, καθώς και η συντριβή τριών αεροσκαφών του παλαιότερου τύπου μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012.

Διεθνείς πηγές αναφέρονται στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρησιακού δόγματος, κατά το οποίο τα Su-34 θα είναι συγκεντρωμένα σε ελάχιστες βάσεις –για εξοικονόμηση δαπανών υποδομής– και θα εκμεταλλεύονται την τεράστια ακτίνα πτήσης τους, σε συνδυασμό με εναέριους ανεφοδιασμούς καυσίμου, για να εκτελούν αποστολές σε αχανείς αποστάσεις προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι, ο σχετικά περιορισμένος αριθμός αεροσκαφών κρίνεται επαρκής για να αντικαταστήσει τα πολλαπλάσια Su-24, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη υψηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του Su-34. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως από βάση της ευρωπαϊκής Ρωσίας τα Su-34 θα μπορούν να βομβαρδίσουν ένα στρατόπεδο τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία, την επομένη να πλήξουν μια βάση βλημάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τρεις ημέρες αργότερα να υποστηρίξουν ένα ρωσικό ναυτικό συγκρότημα επιχειρήσεων στον Ινδικό Ωκεανό. Το δόγμα αυτό αποκαλείται «επιχειρήσεις εκκρεμούς»!

Πλήρης παρουσίαση του Su-34 “Fullback” στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός.