«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Η νέα γενιά των ερπυστριοφόρων Οχημάτων Μάχης Πεζικού

5 Ιουνίου 2012

Η υποψηφιότητα των BAE Systems και Northrop Grumman για το πρόγραμμα GCV του Στρατού των ΗΠΑ, με μήκος 9m, πλάτος 5m, ύψος 3m και βάρος… 63,5t! Η βασική διαμόρφωση διατηρεί το πυροβόλο των 25mm του Bradley, ενώ το σύστημα πρόωσης είναι υβριδικό με ηλεκτρική μετάδοση. (BAE Systems)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός, παρουσιάζονται τα προγράμματα των ερπυστριοφόρων Οχημάτων Μάχης Πεζικού (IFV) και αναλύονται τα χαρακτηριστικά τους, σε συνάρτηση με τις σύγχρονες και μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις. Βασική επιδίωξη όλων των νέων σχεδιάσεων είναι η δημιουργία μιας βασικής πλατφόρμας, ευπροσάρμοστης σε διαφορετικούς ρόλους, με κύρια χαρακτηριστικά τη στρατηγική και τακτική ευκινησία, τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και ισχύ πυρός, τη μεγάλη αξιοπιστία και επιχειρησιακή ετοιμότητα με τις μικρότερες δυνατές απαιτήσεις Διοικητικής Μέριμνας, την υψηλή επιβιωσιμότητα χάρη στην ισχυρή θωράκιση και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό προστασίας, και τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων σε πλήρως δικτυοκεντρικό περιβάλλον και κάτω από οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες. Όλα αυτά χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση, την ασφάλεια και την εργονομία για το πλήρωμα και τη μεταφερόμενη ομάδα.

Παρουσιάζονται αναλυτικά:

  • Το πρόγραμμα Οχήματος Μάχης Εδάφους (GCV) του Στρατού των ΗΠΑ, καθώς και τα γενικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας των BAE Systems και Northrop Grumman, καθώς για εκείνη της General Dynamics Land Systems (GDLS) δεν υπάρχουν πληροφορίες.
  • Το πρόγραμμα Τεθωρακισμένου Οχήματος Πολλαπλής Χρήσης του Στρατού των ΗΠΑ, για την αντικατάσταση της οικογένειας Μ113.
  • Το Πρόγραμμα Διατήρησης Ικανοτήτων των IFV Warrior (WCSP) του Βρετανικού Στρατού.
  • Η έκδοση αναγνώρισης Scout του Οχήματος Υποστήριξης (SV) για τον Βρετανικό Στρατό, το οποίο στηρίζεται στην Κοινή Πλατφόρμα Βάσης (CBP) της GDLS, μια εξελιγμένη εκδοχή του ASCOD 2.
  • Το Puma του Γερμανικού Στρατού, η σειριακή παραγωγή του οποίου περικόπηκε πρόσφατα από τα 405 στα 350 οχήματα.
  • Η Πολλαπλού ρόλου Πλατφόρμα Μάχης (WPB) Anders του πολωνικού Ομίλου Bumar, για την αντικατάσταση των BMP-1 του Πολωνικού Στρατού. Η Πολωνία εκπλήσσει ευχάριστα, δείχνοντας πως υπάρχει και άλλος δρόμος που μπορεί να φέρει εξίσου θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς τους τεράστιους προϋπολογισμούς των μεγάλων δυνάμεων.

Η νέα γενιά των ερπυστριοφόρων Οχημάτων Μάχης Πεζικού στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός.