«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Βολές Μ830 και το πρόβλημα των πυρομαχικών αρμάτων 120mm

6 Ιουνίου 2012

Βολή από Leopard 2HEL της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ στις 10 Μαΐου. (Γραφείο Τύπου ΓΕΣ)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός, αναλύεται η κατάσταση σχετικά με τα πυρομαχικά αρμάτων διαμετρήματος 120mm για τον Ελληνικό Στρατό, μετά τις βολές στις 10 Μαΐου 2012 από Leopard 2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν Μ830 Υψηλής Εκρηκτικότητας, Αντι-Αρματικά – Πολλαπλής Χρήσης – Τροχιοδεικτικά (High-Explosive Anti-Tank – Multi-Purpose – Tracer: HEAT-MP-T) που παραχωρήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ και έφθασαν στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου. Οι βολές επανέφεραν στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο ζήτημα της απαίτησης πιστοποίησης ή όχι διαφόρων τύπων πυρομαχικών σε συγκεκριμένα άρματα μάχης. Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα, καθώς μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου αναμένονται διακρατικές συμβάσεις με Ολλανδία, Γερμανία και Ισραήλ για την προμήθεια πυρομαχικών από τα πλεονάσματα των κρατών αυτών.

Κάποια από τα πυρομαχικά αυτά βρίσκονταν σε πολυετή αποθήκευση, ενώ ορισμένα δεν χρησιμοποιούνται από τους υπόλοιπους χρήστες Leopard 2A6 (2HEL) με πυροβόλο των 120mm λείας κάννης 55 διαμετρημάτων (L55), ούτε από εκείνους του Leopard 2A4 με κάννη L44. Οπότε προκύπτουν τρία διαφορετικά ζητήματα:

  • Η ασφάλεια της χρήσης των πυρομαχικών –σε συνάρτηση με την ενδεχόμενη λήξη της σχετικής «εγγύησης ζωής» (Life Warranty) του κατασκευαστή τους– για τα πληρώματα.
  • Η ασφάλεια της χρήσης των πυρομαχικών για τα άρματα, ώστε να μην προκαλούνται φθορές ή ζημιές.
  • Η ακρίβεια και η συνολική αποτελεσματικότητα των βολών στο προβλεπόμενο φάσμα συνθηκών περιβάλλοντος και επιχειρήσεων.

Πλήρης ανάλυση στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός.