«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Διαφοροποιήσεις ναυτικής στρατηγικής Ελλάδας-Τουρκίας

7 Ιουνίου 2012

Εκτόξευση βλήματος ΜΜ38 Exocet από το εκσυγχρονισμένο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) ΛΑΣΚΟΣ (Ρ20) τύπου Combattante III στις 31 Μαΐου 2012. (ΓΕΝ/ΔΕΔΗΣ)

Με αφορμή την άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12» με βολές κατευθυνόμενων βλημάτων των τριών κλάδων κατά ναυτικών στόχων στο Πεδίο Βολής Κρήτης στις 31 Μαΐου 2012, στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί σήμερα, αναλύονται οι διαφοροποιήσεις ναυτικής στρατηγικής Ελλάδας και Τουρκίας. Όταν αναφέρεται κανείς σε ναυτική στρατηγική, σκέπτεται συχνά ναυμαχίες στόλων στις ανοικτές θάλασσες, κατά προτίμηση με τεράστια αεροπλανοφόρα από όπου εξορμούν μαχητικά και αεροσκάφη κρούσης, καθώς και με πανίσχυρα καταδρομικά και αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων, υποστηριζόμενα από σιωπηλά και αθέατα υποβρύχια με όπλα απίστευτης φονικότητας. Στην πραγματικότητα οι ρίζες της ναυτικής στρατηγικής είναι εντελώς ταπεινές, καθώς φύονται στο έδαφος της γεωγραφίας και της οικονομίας των κρατών.

Όταν εξετάζεται η ναυτική στρατηγική της Ελλάδας και της Τουρκίας, συνήθως αναλύεται πόσο ευάλωτη είναι η πρώτη και απρόσβλητη η δεύτερη. Ωστόσο η πολιτική εξοπλισμών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύει πως γνωρίζει άριστα πόσο ευάλωτο είναι εκείνο απέναντι στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ευρύτερα και στο Πολεμικό Ναυτικό ειδικότερα, εξαιτίας της γεωγραφίας και της τεχνολογίας. Είναι απολύτως χαρακτηριστική η υψηλή προτεραιότητα που αποδίδει το TDK στις ικανότητες ναρκοθήρευσης και προστασίας των ναυστάθμων του από την υποθαλάσσια διείσδυση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα όμως και σε συνάρτηση με την αναπτυξιακή δυναμική της τουρκικής οικονομίας, το TDK διευρύνει τις φιλοδοξίες του στο Αιγαίο και πέραν αυτού παρά το γεωγραφικό του μειονέκτημα, υπερβαίνοντας τη στρατηγική θαλάσσιας άρνησης του παρελθόντος με κύριο όργανο τα υποβρύχια, προς μία στρατηγική θαλασσίου ελέγχου με όργανο ισχυρές δυνάμεις επιφανείας.

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ναυτικής στρατηγικής Ελλάδας-Τουρκίας, στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί σήμερα.