Πλήρως εξοπλισμένη με Trophy ADS η ισραηλινή Ταξιαρχία «Σιδηρών Ιχνών»

29 Ιουνίου 2012

Άρμα μάχης Merkava Mark IV με σύστημα Trophy ADS.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) –όπως ονομάζονται επίσημα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις– ανακοίνωσε στις 24 Ιουνίου 2012 πως η Ταξιαρχία «Σιδηρών Ιχνών» (Iron Trails Brigade) εξοπλίσθηκε πρόσφατα με το Σύστημα Ενεργής Άμυνας (ADS) Trophy, το οποίο ταυτοποιεί και αντιμετωπίζει αντιαρματικά βλήματα, προτού φθάσουν στο όχημα όπου βρίσκεται εγκατεστημένο. Πρόκειται για την 401η τεθωρακισμένη ταξιαρχία της 162ης Μεραρχίας.

Κατά την ανακοίνωση, η ταξιαρχία διαθέτει «έναν αριθμό προηγμένων αρμάτων Merkava Mark IV» και τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε μια σημαντική άσκηση σε συνεργασία με δυνάμεις μηχανικού. Η άσκηση εστίασε στα προηγμένα οχήματα της ταξιαρχίας. Ο διοικητής της ταξιαρχίας, Συνταγματάρχης Εϊνάβ Σάλεβ τόνισε πως τα οχήματα της ταξιαρχίας δεν αποτρέπουν εντελώς τους τραυματισμούς, αλλά ασφαλώς τους μειώνουν. Ανέφερε επίσης πως η άσκηση περιέλαβε μάχη σε κατοικημένες περιοχές, χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και αρμάτων κατά του εχθρού, εξάσκηση αντιμετώπισης απαγωγών και υπόγεια μάχη.

Το Trophy της Rafael χρησιμοποιεί μη εκρηκτικά βλήματα φονικής πρόσκρουσης (hit-to-kill) για την αναχαίτιση αντιαρματικών βλημάτων και πυρομαχικών, προτού πλήξουν τον στόχο τους. Κατά κανόνα δεν προκαλείται έκρηξη της πολεμικής κεφαλής, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες στο στρατιωτικό προσωπικό και σε τυχόν αμάχους. Σε παλαιότερη δοκιμή στο Ισραήλ, δύο RPG-7 εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος Stryker με σύστημα Trophy. Το τελευταίο εντόπισε και ιχνηλάτησε τα δύο βλήματα, ενεργοποίησε τον φονικό μηχανισμό του και κατέστρεψε εκείνο με κατεύθυνση το όχημα, ενώ αγνόησε το δεύτερο επειδή επρόκειτο να αστοχήσει ελάχιστα. Σε παράλληλες δοκιμές στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Φορέα Αποτελεσμάτων Πλήρους Φάσματος (FSEP) ή Project Sheriff, το Trophy κατέγραψε 35 επιτυχίες σε 38 βολές, ποσοστό 93%. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών απαιτήσεων προστασίας ελαφρών οχημάτων, με φονικά και μη φονικά συστήματα.