Παραγγελία δύο F-35A και ολοκλήρωση του βλήματος JSM για τη Νορβηγία

29 Ιουνίου 2012

Η δέσμευση των ΗΠΑ για ολοκλήρωση του JSM στο JSF ήταν προϋπόθεση της παραγγελίας του F-35 από τη Νορβηγία.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου 2012 την ανάθεση σύμβαση προμήθειας υλικών μακρού χρόνου αναμονής ύψους $20,1 εκατ. για δύο Διακλαδικά Μαχητικά Κρούσης (JSF) F-35A Lightning ΙΙ της Παρτίδας VII Χαμηλού Ρυθμού Αρχικής Παραγωγής (LRIP), τα οποία προορίζονται για τη Νορβηγία. Τα αεροσκάφη αυτά είναι πρόσθετα των 35 της Παρτίδας VII στα οποία περιλαμβάνονται εκείνα για την Τουρκία (βλ. ανάρτηση στις 18 Ιουνίου).

Προηγουμένως, στις 15 Ιουνίου ο Νορβηγός Υπουργός Άμυνας Έσπεν Μπαρθ Έιντεν δήλωσε: «Λάβαμε σήμερα δύο κρίσιμες αποφάσεις. Για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες παραγγέλνουμε τώρα νέα αεροσκάφη μάχης για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπρόσθετα, θα αρχίσουμε προετοιμασίες για την τελική φάση ανάπτυξης του Διακλαδικού Βλήματος Κρούσης (JSM) αφού λάβαμε επιβεβαίωση από τις αρχές των ΗΠΑ πως υποστηρίζουν την ολοκλήρωση του βλήματος στο F-35.»

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η διαβεβαίωση δόθηκε με επιστολή του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, μερικές ημέρες προτού ληφθούν οι νορβηγικές αποφάσεις. Το JSM είναι εξέλιξη του βλήματος εναντίον πλοίων NSM της Kongsberg και προορίζεται για εσωτερική μεταφορά στα F-35Α/C. Η εταιρεία ελπίζει να εξασφαλίσει πωλήσεις αξίας $3,3-4,2 δις.

Η νορβηγική ανακοίνωση αναφέρει πως επιπλέον των δύο αρχικών αεροσκαφών, ακόμη δύο θα παραγγελθούν το 2016 και θα παραμείνουν στις ΗΠΑ, σε κοινό εκπαιδευτικό κέντρο των διεθνών εταίρων του προγράμματος. Από το 2017 θα ακολουθήσουν μέχρι και 48 πρόσθετα αεροσκάφη, τα οποία θα επιχειρούν από τον Κύριο Αεροπορικό Σταθμό του Όρλαντ της κεντρικής Νορβηγίας, ενώ το 10% των εξόδων θα πραγματοποιείται από την Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση (FOB) του Έβενες στα βόρεια της χώρας, για καθήκοντα Επαγρύπνησης Ταχείας Αντίδρασης (QRA) στον απώτατο Βορρά. Πάντα κατά την ανακοίνωση, το συνολικό κόστος προμήθειας εκτιμάται σε $10 δις. σε πραγματικούς όρους και τιμές του 2012.

Αξίζει να αναφερθεί πως η προμήθεια των F-35 εγκρίθηκε ομόφωνα από το νορβηγικό κοινοβούλιο στις 14 Ιουνίου.