Βελτιώσεις και πρόσθετες πυροβολαρχίες Iron Dome για το Ισραήλ

29 Ιουνίου 2012

Επιχειρησιακή εκτόξευση βλήματος από το σύστημα Iron Dome. (IDF)

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου 2012 πως μετά από την επιτυχία της επιχειρησιακής χρήσης του συστήματος “Iron Dome” (Σιδηρούς Θόλος) στην αναχαίτιση ρουκετών και βλημάτων βραχέος βεληνεκούς, σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου και βελτιώσεις των ικανοτήτων του. Η αναβάθμιση του συστήματος σε Block 2 θα βελτιώσει τις ικανότητες αναχαίτισης και θα διευρύνει το φάσμα αντιμετωπιζόμενων απειλών. Όπως δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Σαμπτάι Μπεν-Μπόχερ, επικεφαλής της Πτέρυγας Χαμηλότερης Στιβάδας αεράμυνας, το αρχικό σύστημα αναπτύχθηκε με επείγουσες διαδικασίες για την κάλυψη της επιχειρησιακής απαίτηση, με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί προσοχή σε ελάσσονες λεπτομέρειες. Η ανάπτυξη του Block 2 θα ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους, για να ακολουθήσει το Block 3.

Ταυτόχρονα με δεύτερη ανακοίνωση αποκαλύφθηκε η πρόθεση προμήθειας 6 πρόσθετων πυροβολαρχιών Iron Dome, οι οποίες θα στελεχωθούν με εφέδρους, σε αντίθεση με τις πρώτες 4 όπου υπηρετεί προσωπικό εν ενεργεία. Κατά την ανακοίνωση αυτή, το σύστημα της Rafael τέθηκε σε επιχειρησιακή χρήση το 2011 και έκτοτε έχει αναχαιτίσει με επιτυχία δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του νότιου Ισραήλ. Το σύστημα λειτουργεί με την εκτόξευση βλημάτων αναχαίτισης εναντίον κάθε ρουκέτας που υπολογίζεται πως θα πλήξει προστατευόμενη περιοχή, με ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 90%, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία. Το Iron Dome αποτελείται από ραντάρ έρευνας και καθοδήγησης της Elta, κέντρο ελέγχου και βλήματα αναχαίτισης. Αρχικά αποκτήθηκαν δύο πυροβολαρχίες με χρηματοδότηση από το Ισραήλ, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη με χρηματοδότηση των ΗΠΑ. Ακόμη δύο κατασκευάζονται επίσης με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ενώ το Κογκρέσο άρχισε πρόσφατα τις διαδικασίες έγκρισης χορήγησης $600 εκατ. για 4 πυροβολαρχίες ακόμη –ανεβάζοντας το σύνολο σε 10– και σημαντική ποσότητα βλημάτων. Στις 4 διαθέσιμες πυροβολαρχίες περιλαμβάνεται μία εκπαιδευτική, η οποία προορίζεται για επιχειρησιακά καθήκοντα σε περίπτωση ανάγκης. Η IAF υπολογίζει πως απαιτούνται 13 με 14 πυροβολαρχίες για την πλήρη κάλυψη των αεροπορικών βάσεων, θέσεων στρατηγικής υποδομής και κεντρικών πόλεων του νότιου και κεντρικού Ισραήλ.

Σε προηγούμενη ισραηλινή ανακοίνωση, στις 11 Μαρτίου 2012 αναφερόταν πως το Iron Dome είναι ικανό για αναχαίτιση ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού με βεληνεκές βραχύτερο των 70km, όλμων και χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών.

Αξίζει να προστεθεί πως το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου την παροχή $70 εκατ. για την ανάπτυξη του Iron Dome το 2012, επιπλέον των $205 εκατ. προηγούμενης χρηματοδότησης για το σύστημα συνολικά.