«ΕΑ&Τ» Ιουλίου – Οριοθέτηση ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδας μεταξύ Μπανγκλαντές & Μυανμάρ

4 Ιουλίου 2012

Η απόφαση του ITLOS για την τελική οριοθετική γραμμή της χωρικής θάλασσας και της ΑΟΖ μεταξύ Μπανγκλαντές και Μυανμάρ, με μηδενική επήρεια του νησιού του Αγ. Μαρτίνου, το οποίο μόλις διακρίνεται κάτω και αριστερά από το σημείο 1. (ITLOS)

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 6 του μηνός, παρουσιάζεται και αναλύεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο Της Θάλασσας (ITLOS) σχετικά με την οριοθέτηση της χωρικής θάλασσας, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας πέραν των 200 ναυτικών μιλίων μεταξύ Μπανγκλαντές και Μυανμάρ, στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η απόφαση εκδόθηκε στις 12 Μαρτίου 2012 και ήταν η πρώτη του ITLOS αφότου ιδρύθηκε το 1996, για υπόθεση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Το ITLOS ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Παραρτήματος VI της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) με έδρα στο Αμβούργο. Με δήλωση στις 21 Ιουλίου 1995 σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 287 της UNCLOS, η Ελλάδα επέλεξε το ITLOS για την επίλυση διαφορών σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμογή της Σύμβασης.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζει η μεταχείριση του Αγίου Μαρτίνου, ενός νησιού του Μπανγκλαντές με μήκος 5km και έκταση 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο συντηρεί πληθυσμό 7.000 κατοίκων. Ο Αγ. Μαρτίνος απέχει εξίσου από τα πλησιέστερα σημεία ακτών των δύο κρατών, περί τα 4,5 ναυτικά μίλια, βρίσκεται όμως εμπρός από την ακτή της Μυανμάρ. Το ITLOS έκρινε πως η επιλογή σημείου βάσης στο νησί του Αγ. Μαρτίνου, θα απέληγε σε μια προσωρινή γραμμή ισαπόστασης που θα έφρασσε την προβολή προς τη θάλασσα της ακτής της Μυανμάρ. Αυτό θα ισοδυναμούσε με «μια δικανική ανάπλαση της γεωγραφίας», όπως ανέφερε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το νησί των Φιδιών της Ουκρανίας, στην απόφαση για την οριοθέτηση με τη Ρουμανία (I.C.J. Reports 2009, para. 149). Και κατέληξε το ITLOS, στην παράγραφο 265: «Για τον λόγο αυτόν, το Δικαστήριο εξαιρεί το νησί του Αγ. Μαρτίνου ως πηγή οποιουδήποτε σημείου βάσης.»

Κατόπιν εξετάσθηκε εάν το νησί του Αγ. Μαρτίνου αποτελούσε συναφή περίσταση για την προσαρμογή της γραμμής ισαπόστασης. Αφού εξέτασε τα επιχειρήματα των δύο κρατών, το Δικαστήριο έκρινε πως εξαιτίας της θέσης στην οποία βρίσκεται, η απόδοση επήρειας στο νησί κατά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα συνεπαγόταν μια γραμμή που θα έφρασσε την προβολή προς τη θάλασσα από την ακτή της Μυανμάρ, με τρόπο που θα προκαλούσε μια αναιτιολόγητη διαστρέβλωση της γραμμής οριοθέτησης. Έτσι, το ITLOS κατέληξε πως το νησί του Αγ. Μαρτίνου δεν αποτελεί συναφή περίσταση, οπότε αποφάσισε να μην του αποδοθεί επήρεια στη χάραξη της οριοθετικής γραμμής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (παρ. 319).

Πλήρης παρουσίαση και ανάλυση της απόφασης του ITLOS για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μεταξύ Μπανγκλαντές και Μυανμάρ, στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 6 του μηνός.