«ΕΑ&Τ» Ιουλίου: Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού – Έξυπνες λύσεις σε εποχές λιτότητας

5 Ιουλίου 2012

Ελικόπτερο S-70B απονηώνεται από τη φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454) οπλισμένο με βλήμα Penguin Mk2 Mod7. (ΔΕΝ)

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 6 του μηνός, παρουσιάζεται η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), ο «μακρύς βραχίονας» των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Στόλου. Η «ΕΑ&Τ» επισκέφθηκε το ελικοδρόμιο του Κοτρωνίου για να συνομιλήσει με τον Διοικητή της ΔΕΝ, Πλοίαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, ΠΝ και τα στελέχη της, με σκοπό την ενημέρωση επί των πλέον πρόσφατων εξελίξεων και μελλοντικών σχεδιασμών.

Το 2012 βρίσκει τη ΔΕΝ σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Σταυροδρόμι που σχετίζεται όχι τόσο με την επιχειρησιακή λειτουργία της από πλευράς σχεδίων και δράσεως, που εξακολουθούν βεβαίως να υφίστανται κανονικά, αλλά με την εύρυθμη λειτουργία της από την άποψη της διάθεσης κονδυλίων για επισκευές, ανταλλακτικά κ.λπ. που λόγω Μνημονίου έχουν περικοπεί σημαντικά. Ταυτόχρονα όμως οι αποστολές παραμένουν αμετάβλητες, ενώ εκπτώσεις σε θέματα εκπαίδευσης και ασφάλειας πτήσεων δεν χωρούν και ουδείς είναι διατεθειμένος να κάνει. Επομένως η ΔΕΝ επικεντρώνεται σε τρεις σημαντικούς τομείς:

  • Βελτίωση της απόδοσης «εκ των ενόντων», στο εσωτερικό της ΔΕΝ,
  • Μείωση της εξάρτησης από την ΕΑΒ,
  • Εκμετάλλευση της διακλαδικότητας για μείωση δαπανών και χρόνων.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΝ ελπίζει στην απόκτηση δύο εκπαιδευτικών ελικοπτέρων για την αντικατάσταση των δύο Alouette III, των οποίων το κόστος ανταλλακτικών και συντήρησης σύντομα θα αρχίσει να αυξάνεται.

Πλήρης ανάλυση αποκλειστικά στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ», που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 6 του μηνός.