Πιστοποίηση Εγκατάστασης Συναρμολόγησης Αποσυναρμολόγησης Βλημάτων Patriot για τα ΕΑΣ

2 Αυγούστου 2012

Στιγμιότυπο από την τελετή στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο. (ΕΑΣ)

Τελετή επίδοσης πιστοποιητικού Εγκατάστασης Συναρμολόγησης και Αποσυναρμολόγησης Βλημάτων (MADF) Patriot πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Λαύριο, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ναυάρχου ε.α. Δημήτρη Ελευσινιώτη. Ο Διευθυντής του προγράμματος Patriot της Υπηρεσίας Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPA, πρώην NAMSA) κ. Μάνφρεντ Έγκερς απένειμε στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ κ. Κωνσταντίνο Πιλάλη το πιστοποιητικό Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας (IOC) MADF. Με την εξέλιξη αυτή, το εργοστάσιο Λαυρίου των ΕΑΣ αποκτά δυνατότητα συντήρησης όλων των βλημάτων Patriot της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στο μέλλον θα είναι σε θέση να δέχεται βλήματα και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Αυτό ακριβώς επισήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Πιλάλης, τονίζοντας πως «τα οφέλη από το παραπάνω πρόγραμμα είναι σαφώς πολλαπλάσια προερχόμενα όχι μόνο από την συντήρηση ικανού αριθμού πυραύλων, αλλά και από την διεύρυνση του τεχνολογικού ορίζοντα της εταιρείας μας σε νέα προηγμένα τεχνολογικά πεδία (πυραυλικά συστήματα) που μας δίδει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε μελλοντικές απαιτήσεις υψηλών προδιαγραφών.»

Ο κ. Ελευσινιώτης εξέφρασε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενθαρρύνει κάθε ανάλογη προσπάθεια και να στηρίξει κάθε ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που θα εξασφαλίζει καταρχήν την οικονομική της βιωσιμότητα και εν συνεχεία ανάπτυξη, με εξορθολογισμό της λειτουργίας της, με υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και εξασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, καθώς και δημιουργία προοπτικών για νέες στο μέλλον.

Παράλληλα τόνισε πως «στην παρούσα δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία και δεδομένων των διαθέσιμων κονδυλίων για την άμυνα, η προαγωγή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί την επιλογή που θα επιτρέψει, αφενός να διατηρηθεί το επιχειρησιακό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, αφετέρου θα συμβάλλει στην εθνική οικονομία εξοικονομώντας κονδύλια αλλά και εισφέροντας νέα από το εξωτερικό. Πιστεύουμε σε μια βιώσιμη αμυντική βιομηχανία εθνικού βεληνεκούς με αναπτυξιακό μέλλον.»