«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Η συριακή κρίση και η Αραβική Άνοιξη

4 Σεπτεμβρίου 2012

Διαδήλωση των Σύριων εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Άσαντ στην πόλη Χομς.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 6 του μηνός, δημοσιεύεται ανάλυση του καθηγητή Αλομπέιντ Άρεφ για τα αίτια, τις διαστάσεις και τις προοπτικές της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Όπως εξηγεί το άρθρο, οι άνεμοι των αλλαγών που σάρωσαν τον κόσμο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης άργησαν είκοσι χρόνια να φθάσουν στα αραβικά απολυταρχικά κράτη. Ο δυναμισμός της Αραβικής Άνοιξης, που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, οδήγησε μέχρι στιγμής στο ξερίζωμα τεσσάρων δικτατόρων, του Μουμπάρακ της Αιγύπτου, του Καντάφι της Λιβύης, του Μπεν Αλί της Τυνησίας και του Σάλεχ της Υεμένης. Το αραβικό σύνολο θα καρπωθεί τις αλλαγές που επέφερε η Αραβική Άνοιξη μόνο αν πετύχουν οι στόχοι της συριακής εξέγερσης με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό οφείλεται στο ότι η Συρία από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας ήταν η καρδιά του αραβικού εθνικισμού και η κινητήριος δύναμη του αραβικού έθνους. Έτσι, η αραβική εξέγερση δεν είναι μόνο υπόθεση ηθικής, ελευθερίας, ισότητας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, αλλά και η εξέγερση που θα κρίνει το μέλλον της Αραβικής Άνοιξης.

Η ανάλυση καταλήγει σε πρόταση για επέμβαση των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, για να παραμείνει η κρίση υπό αραβικό έλεγχο. Προειδοποιεί επίσης πως εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας της Συρίας, η αποτυχία της συριακής εξέγερσης θα μετατρέψει την Αραβική Άνοιξη σε φθινόπωρο.

Αποκλειστικά στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 6 του μηνός.