«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Η ΑΟΖ της Κύπρου – Οι συμφωνίες με Αίγυπτο & Ισραήλ, οι θέσεις Λιβάνου & Τουρκίας

5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο επίσημος χάρτης οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, με τις υπογραφές του κ. Χρίστου Ζήνωνος, Πρώτου Γεωγράφου του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καθώς και του Ισραηλινού ομολόγου του.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 6 του μηνός, παρουσιάζεται η ακριβής νομική κατάσταση σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα αναλύονται:

  • Το κείμενο της συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο, καθώς και ο σχετικός χάρτης όπως δημοσιεύθηκε στο τεύχος 52 του επίσημου Δελτίου των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, ενώ η διμερής συμφωνία οριοθέτησης υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2003, την επομένη των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο στις οποίες εξελέγη ο Τ. Παπαδόπουλος.
  • Οι σχετικές αφηγήσεις του τότε υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Ρολάνδη, σε τηλεοπτική εκπομπή του Ιουλίου 2011, οι οποίες βρίσκονταν σε πλήρη διάσταση με το δίκαιο της θάλασσας.
  • Οι παράνομες και προκλητικές θέσεις και κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και οι απαντήσεις της Λευκωσίας.
  • Η ψήφιση του νόμου ανακήρυξης ΑΟΖ στις 2 Απριλίου 2004 και η υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης με τον Λίβανο στις 17 Ιανουαρίου 2007, επί προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από τον Λίβανο.
  • Το κείμενο της συμφωνίας οριοθέτησης με το Ισραήλ, η οποία υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 2010, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Περιέχεται ο αυθεντικός χάρτης της συμφωνίας.
  • Οι διαφωνίες του Λιβάνου για τη συμφωνία οριοθέτησης Κύπρου-Ισραήλ, όπως κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.

Πλήρης ανάλυση για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 6 του μηνός.