ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – «ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Εκσυγχρονισμός F-16 – Από το Μονοπώλιο στον Ανταγωνισμό

6 Σεπτεμβρίου 2012

Η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας θα αναβαθμίσει συνολικά 134 KF-16 Block 50/52, όπως τα δύο εικονιζόμενα διθέσια F-16D, με βάση την προσφορά της BAE Systems και με επίκεντρο τον CFCC. (US Air Force)

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά εκσυγχρονισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16, μετά την επιλογή της BAE Systems για το πρόγραμμα της Νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνάρτηση με το δυνητικό πρόγραμμα της ελληνικής ΠΑ. Η προσφορά της BAE Systems με επίκεντρο τον Εμπορικό Υπολογιστή Ελέγχου Βολής (Commercial Fire Control Computer: CFCC) και κόστος της τάξης των $750 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό 134 νοτιοκορεατικών KF-16 Block 50/52, επικράτησε εκείνης της Lockheed Martin με επίκεντρο τον Τμηματικό Υπολογιστή Αποστολής (Modular Mission Computer: MMC) και κόστος υψηλότερο του $1 δισ. σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύνολα εκσυγχρονισμού με βάση τον CFCC χρησιμοποιούνται σε 350 F-16 Block 30/32 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), καθώς και στα 37 Block 30 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ).

Ωστόσο το νοτιοκορεάτικο πρόγραμμα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), το οποίο θα επιλεγεί μεταξύ του Κλιμακωτού Ραντάρ Ευέλικτης Δέσμης (SABR) της Northrop Grumman και του Προηγμένου Ραντάρ Μάχης της Raytheon (RACR). Για το σκέλος αυτό του νοτιοκορεάτικου προγράμματος προβλέπεται κόστος $600 εκατ.

Πάντως η Lockheed Martin διατηρεί το προβάδισμα στην τεράστια διεθνή αγορά εκσυγχρονισμού F-16. Τον Απρίλιο του 2012 ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την αναβάθμιση 300-350 F-16 της USAF με το Προγραμματισμένο Σύνολο Επέκτασης Αεροπορικών ηλεκτρονικών Μάχης (CAPES), το οποίο θα περιλάβει ραντάρ AESA. Υπέγραψε επίσης συμφωνία με την AIDC της Ταϊβάν για τον εκσυγχρονισμό 146 F-16A/B (Block 20).

Περιγραφή των προαναφερόμενων προγραμμάτων, καθώς και αποκλειστικές πληροφορίες για τις προτάσεις των δύο εταιρειών προς την ελληνική ΠΑ, στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.