Πολύμηνη αναστολή παραδόσεων ΑΙΜ-120 AMRAAM λόγω προβλήματος στον κινητήρα

14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πυραυλοκινητήρες της ΑΤΚ για βλήματα ΑΙΜ-120 AMRAAM παρουσιάζουν μαζική αστοχία σε δοκιμές χαμηλής θερμοκρασίας. (US Air Force)

Από τα τέλη του 2009 διαρκεί η αναστολή παραδόσεων Προηγμένων Βλημάτων Μέσης Ακτίνας Αέρος-Αέρος (AMRAAM) AIM-120, εξαιτίας ενός ανεξήγητου ελαττώματος στον πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων, όπως αποκάλυψε ο ιστότοπος του περιοδικού Jane’s Defence Weekly στις 23 Ιουλίου 2012. Οι κινητήρες που παράγονται από την ATK πάσχουν από μαζικές αστοχίες όταν υποβάλλονται σε συνήθεις δοκιμές χαμηλής θερμοκρασίας. Το πρόβλημα έχει προκαλέσει κατάπληξη και αμηχανία στην ΑΤΚ και στον κατασκευαστή του βλήματος, Raytheon Missile Systems, καθώς η σύνθεση και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της γόμωσης προωθητικού του πυραυλοκινητήρα δεν έχουν μεταβληθεί και βρίσκονται σε παραγωγή χωρίς οποιοδήποτε περιστατικό, για περισσότερα από 30 έτη. Ωστόσο, από τα τέλη του 2009 έχουν προκύψει προβλήματα αξιοπιστίας με τους κινητήρες της ΑΤΚ, με αποτέλεσμα η Raytheon να διαθέτει πλέον απόθεμα περί των 800 βλημάτων που δεν μπορεί να παραδώσει. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αναστείλει τις πληρωμές μέχρι την επίλυση του προβλήματος.

Οι κινητήρες της ΑΤΚ αποτυγχάνουν σε μια συγκεκριμένη δοκιμή «ψυχρής εμπότισης» (“cold soak”) στην οποία παγώνουν στους -54°C και κατόπιν πυροδοτούνται, για να αποδειχθεί εάν παραμένουν λειτουργικοί μετά από μεταφορά σε μεγάλα υψόμετρα. Η ΑΤΚ παραδίδει τους κινητήρες σε παρτίδες των 48 και η πρακτική των ΗΠΑ είναι να επιλέγει τυχαία για δοκιμή 9 από αυτούς. Η Raytheon παραδέχεται πως δεν έχει βρεθεί μια οριστική, αξιόπιστη λύση για το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει βλήματα ΑΙΜ-120 AMRAAM από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαδικασιών Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS), οπότε υποβάλλονται στις προαναφερόμενες δοκιμές προ της παράδοσης.