«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Από το Στρατιωτικό-Βιομηχανικό Σύμπλεγμα των ΗΠΑ στο Στρατιωτικό-Πετρελαϊκό

2 Οκτωβρίου 2012

Το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή καταβάλλεται κυρίως από τις χώρες που δεν έχουν αλλά καταναλώνουν πετρέλαιο. (US Navy)

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 του μηνός, αναλύεται ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, εκείνο του «Στρατιωτικού – Βιομηχανικού Συμπλέγματος», όπως το αποκάλεσε ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ τον Ιανουάριο του 1961.  Η συμβατότητα των συμφερόντων του «Στρατιωτικού – Βιομηχανικού Συμπλέγματος» και η εκμετάλλευση της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου (μεταξύ των δυο Υπερδυνάμεων και των υποστηρικτών τους) και των συνεπειών της, του παρείχε διαχρονικά τη δυνατότητα να συντηρεί τις ΗΠΑ συνεχώς σε μαχητική εγρήγορση και πολεμική ετοιμότητα, σε μια κατάσταση «διαρκούς αντιπαλότητας», σ’ έναν πολυέξοδο  ανταγωνισμό εξοπλισμών και συγκρούσεων.

Σταδιακά ωστόσο και μετά το πέρας το Ψυχρού Πολέμου, η μορφή του «Στρατιωτικού – Βιομηχανικού Συμπλέγματος» άλλαξε, μετεξελίχθηκε και συνένωσε τις δυνάμεις του με άλλο ένα από τα ισχυρότερα καρτέλ του κόσμου, αυτό των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαίου, διαμορφώνοντας ένα πανίσχυρο παγκόσμιο όμιλο συμφερόντων. Τα μεγέθη του «Στρατιωτικού – Πετρελαϊκού Συμπλέγματος» των ΗΠΑ, είναι τεράστια σε οποιοδήποτε επίπεδο, (κεφάλαια, έσοδα, κέρδη, αριθμοί εργαζομένων). Τα ενδιαφέροντά του έχουν εστιαστεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τα περισσότερα κράτη της οποίας διαθέτουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: άφθονες ενεργειακές πηγές και αυξημένες ανάγκες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Μια ανάλυση της μετάλλαξης του «Στρατιωτικού – Βιομηχανικού Συμπλέγματος» των ΗΠΑ σε «Στρατιωτικό – Πετρελαϊκό» και των επιπτώσεών της στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου, αποκλειστικά στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 του μηνός.