«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Η κρίση στη Συρία και οι προκλήσεις για την Τουρκία

3 Οκτωβρίου 2012

Το κύμα των Σύριων προσφύγων λαμβάνει δραματικές διαστάσεις στα σύνορα με την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες να στοιβάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 του μηνός, αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους οι εξελίξεις στη Συρία θέτουν υπό δοκιμασία το όραμα που έχει η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν για το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο γενικότερα, καθώς βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του οράματος αυτού τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Στην αρχή της κρίσης η Άγκυρα κρατούσε μια ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση, αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ της αντιπολίτευσης. Όταν οι συγκρούσεις εντάθηκαν, οι Τούρκοι συνέστησαν στον μέχρι τότε φίλο Μπασάρ αλ-Άσαντ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά καθώς οι εικόνες φρίκης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αυξάνονταν και το κύμα προσφύγων προς την Τουρκία διογκωνόταν, η Άγκυρα έκανε στροφή 180 μοιρών. Η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απομάκρυνσης του Άσαντ, τον οποίο χαρακτηρίζει πλέον αιμοδιψή δικτάτορα, αλλά ενισχύει και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης με οπλισμό, ενώ παράλληλα έχει επιδοθεί και σ’ έναν διπλωματικό αγώνα εναντίον του καθεστώτος.

Δυστυχώς όμως για την τουρκική πολιτική ηγεσία, η συριακή κρίση θέτει σοβαρές προκλήσεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική, θέτοντας τα όποια επιτεύγματα της πολιτικής του Αχμέτ Νταβούτογλου σε κίνδυνο. Παράλληλα, μια χώρα που αυτοπαρουσιάζεται ως περιφερειακή δύναμη και πηγή σταθερότητας για την περιοχή, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση μιας κατάστασης που πλήττει ζωτικά της συμφέροντα. Τέλος, η Άγκυρα, που τα τελευταία δέκα χρόνια προσπαθεί να αποσυνδέσει την εξωτερική της πολιτική από αυτήν των ΗΠΑ στο χώρο της Μέσης Ανατολής, τώρα καλεί τις ΗΠΑ να επέμβουν, για ένα ζήτημα που άφορα άμεσα την ασφάλειά της – και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Άλλωστε η προσπάθεια αυτή της Άγκυρας ασφαλώς έχει θορυβήσει χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, αλλά και αρκετούς μουσουλμάνους που δεν επιθυμούν μια νέα αμερικανική επέμβαση στην περιοχή.

Μια πλήρης ανάλυση των προκλήσεων που αντιπροσωπεύει η συριακή κρίση για την τουρκική εξωτερική πολιτική, αποκλειστικά στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 του μηνός.