«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας – Υπερασπίζοντας το καθεστώς Άσαντ μέχρις εσχάτων;

3 Οκτωβρίου 2012

Φωτογραφία του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Συρίας, με σύστημα Pantsir-S1E των συριακών ενόπλων δυνάμεων να εκτελεί βολή σε άσκηση. (SANA)

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 του μηνός, παρουσιάζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, ο ρόλος και η στρατηγική τους στον υπό εξέλιξη εμφύλιο πόλεμο.

Τον Οκτώβριο του 2012 η συριακή εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ συμπληρώνει 19 μήνες αφότου άρχισε, τον Μάρτιο του 2011. Έτσι, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ επιδεικνύει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από τους 4 δικτάτορες που ανέτρεψαν προηγουμένως οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης σε Τυνησία, Αίγυπτο, Υεμένη και Λιβύη. Τα αίτια βρίσκονται στον εθνοτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό κατακερματισμό της συριακής κοινωνίας, αλλά και στη διατήρηση του ελέγχου επί των ενόπλων δυνάμεων  από το καθεστώς, το οποίο τις χρησιμοποιεί για να συντρίψει την εξέγερση. Καθώς αυτή αποκτά πλέον χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου, η πίστη στο καθεστώς και η συνοχή των συριακών ενόπλων δυνάμεων αποτελούν καθοριστική παράμετρο είτε για την εσωτερική επίλυση της κρίσης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε σε περίπτωση εξωτερικής επέμβασης.

Στο άρθρο αναλύονται:

  • Η εθνοτική σύνθεση του μόνιμου και στρατεύσιμου προσωπικού των συριακών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και η σημασία της.
  • Η στρατιωτική στρατηγική των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των εξεγερμένων.
  • Η σύνθεση, δομή, διάταξη και ο εξοπλισμός των δυνάμεων του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της επίγειας Αεράμυνας της Συρίας, σε συνδυασμό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποδεικτικής αξίας.

Αποκλειστικά στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 του μηνός.