«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Σύστημα «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», η επαναστατική ελληνική λύση στην αποστρατικοποίηση πυρομαχικών

4 Οκτωβρίου 2012

Το κινητό σύστημα οικολογικής αποστρατικοποίησης πυρομαχικών «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» σε λειτουργία. (Soukos Robots)

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 5 του μηνός, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα το κινητό σύστημα οικολογικής αποστρατικοποίησης πυρομαχικών «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», η επαναστατική λύση της ελληνικής εταιρείας Soukos Robots σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Δεκάδες χώρες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας καθώς διατηρούν αποθηκευμένα εκατομμύρια τόνους ληγμένων ή πλεοναζόντων πυρομαχικών. Η αναγκαστική διατήρηση αυτών των αποθεμάτων ενέχει σημαντικό κόστος λόγω της αναγκαιότητας συνεχούς φύλαξης, στερεί τους χώρους και τις εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν, να αλλάξουν χρήση ή να εκκενωθούν, ενώ χρόνο με το χρόνο η όλη διαδικασία γίνεται επισφαλής και επικίνδυνη λόγω της συνεχιζόμενης αλλοίωσης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αρκετές χώρες έχουν αναπτύξει μεθόδους και διαδικασίες καταστροφής/ αποστρατικοποίησης, πολλές φορές όμως λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, εμπειρίας και κακής οργάνωσης τα αποτελέσματα είναι τραγικά και έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Το Κινητό Σύστημα Οικολογικής Αποστρατικοποίησης Πυρομαχικών «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» της Soukos Robots λειτουργεί εδώ και μια οκταετία επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε σχετικό συνέδριο του Οργανισμού Εφοδιασμού και Συντήρησης του ΝΑΤΟ (NAMSA)  αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον προηγμένο όλων και εκτός των άλλων μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια έως και 2 τόνους πυρομαχικά την ώρα –που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να αυξηθούν σε 5 τόνους– όταν το αμέσως επόμενο καλύτερο φθάνει μετά βίας τα 500kg στο οκτάωρο! Ήδη η Soukos Robots έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού συμβόλαια Αποστρατικοποίησης Πυρομαχικών σε διεθνές επίπεδο, ενώ μετά την παρουσίαση στο ΝΑΤΟ έχει δεχθεί καταιγισμό αιτημάτων για περισσότερες πληροφορίες και παρουσιάσεις σε διάφορες χώρες.

Το σύστημα «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα, στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 5 του μηνός.