«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Ομογενοποίηση στόλου μαχητικών – μονόδρομος για την ΠΑ

5 Οκτωβρίου 2012

Το εξαιρετικά υψηλό κόστος χρήσης των RF-4Ε και η περιορισμένη τους πλέον επιχειρησιακή αξία, καθιστούν την παραμονή τους σε υπηρεσία, έστω και σε μικρούς αριθμούς, ασύμφορη. Τα ατρακτίδια ASTAC που χρησιμοποιούνται από τα RF-4E σε συνεργασία με το 140 ΣΗΠ (Σμήνος Ηλεκτρονικού Πολέμου) μπορούν να αξιοποιηθούν στα Mirage 2000EGM ή 2000-5 Mk2, είτε ακόμη και σε F-16. (Στέργιος Θ. Δημητρόπουλος)

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύονται οι εναλλακτικές επιλογές για την εξασφάλιση του αξιόμαχου της Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα και στο μέλλον, μετά την ανατροπή και τυπικά της πάγιας τακτικής για οροφή 300 μαχητικών, καθώς ουσιαστικά έχει πάψει εδώ και καιρό να ισχύει. Το μέλλον βρίσκεται σε λιγότερα αλλά πιο ικανά μαχητικά που θα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό διαθέσιμα, καθώς και σε οικονομίες κλίμακας που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζουν πραγματικά σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Η ανάλυση αποδεικνύει πως μπορούμε να μιλάμε για μικρότερες, πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όμως. Πρώτη και σημαντικότερη είναι η κατάργηση της πολυτυπίας. Πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ανέκαθεν και οι τρεις κλάδοι των ΕΔ, αλλά «πονάει» ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της ΠΑ. Γιατί τα κόστη είναι πολύ μεγαλύτερα και οι συνέπειες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό σημαντικά βαρύτερες. Με λεπτομερή στοιχεία κόστους χρήσης όλων των τύπων μαχητικών αεροσκαφών, αποδεικνύεται πως τα 47 αποσυρόμενα τακτικά αεροσκάφη, 33 A-7E και TA-7C της 336 Μοίρας, καθώς και 14 RF-4E της 348 Μοίρας, επιβαρύνουν υπερβολικά τον προϋπολογισμό της ΠΑ με πενιχρή επιχειρησιακή ανταπόδοση.

Το άρθρο υποστηρίζει πως είναι προτιμότερο να διατηρηθούν σε υπηρεσία ενδεικτικά 200 μαχητικά με τα 180 να είναι διαθέσιμα και ετοιμοπόλεμα σε καθημερινή βάση, παρά να επιμείνουμε στην ονομαστική δύναμη των 300 μονάδων με διαθέσιμες τις 150! Είναι λογικότερο, πιο αποτελεσματικό και οικονομικά περισσότερο εφικτό να διατηρήσουμε σε υπηρεσία 200 μαχητικά που θα κάνουν «όλες τις δουλειές», παρά 300 με σημαντικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς και χαμηλή επιβιωσιμότητα. Πλήρης ανάλυση όλων των δεδομένων, στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί.