«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου – Σενάρια προληπτικών κρούσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

1 Νοεμβρίου 2012

Κατά των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το Ογκώδες Πυρομαχικό Διάτρησης (MOP) GBU-57, όχι από Β-52Η όπως στη φωτογραφία, αλλά από βομβαρδιστικό Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO, Stealth) B-2. (US Air Force)

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός, παρουσιάζεται μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) της Ουάσιγκτον με τίτλο «Αναλύοντας την Επίπτωση των Προληπτικών Κρούσεων Εναντίον των Πυρηνικών Εγκαταστάσεων του Ιράν». Η «ΕΑ&Τ» δεν υιοθετεί τις αξιολογήσεις κινδύνου ή τις εισηγήσεις της μελέτης –που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2012– η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική των σκέψεων και σεναρίων που διακινούνται στο κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι στόχοι κρούσης των ΗΠΑ θα είναι οι ακόλουθοι:

  • 5 Κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις – Αράκ, Ισφαχάν, Κομ (Φορντόου), Νατάνζ, Παρτσίν. Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελούν οι υπόγειες εγκαταστάσεις των Φορντόου και Νατάνζ, όπου θα απαιτηθεί η χρήση του Ογκώδους Πυρομαχικού Διάτρησης (MOP) GBU-57.
  • 8 Βάσεις βαλλιστικών βλημάτων – Βάση Βλημάτων Μπαχταράν, Νησί Αμπού Μούσα, Μπαντάρ Αμπάς, Βάση Βλημάτων Ιμάμ Αλί, Πυροβολαρχία Βλημάτων Κουχεστάκ, Αεροπορική Βάση Μασχάμπ, Κέντρο Διαστήματος και Βλημάτων Σεμνάν, Βάση Βλημάτων Ταυρίδας.
  • 15 Εγκαταστάσεις παραγωγής βαλλιστικών βλημάτων – Βιομηχανικός Όμιλος Φαχρ, Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γκοσταρές, Βιομηχανία Κατασκευής Αεροσκαφών του Ιράν, Σύμπλεγμα Ανάπτυξης Βλημάτων Καράτζ, Τεχνικό και Μηχανικό Σύμπλεγμα Λαβιζάν, Χημικές Βιομηχανίες Παρτσίν, Αεροναυτική Βιομηχανία Quds, Σύμπλεγμα Βλημάτων Σεμνάν, Βιομηχανικός Όμιλος Σαχίμπ Μπακερί, Εργοστάσιο Βλημάτων Σιράζ, Εργοστάσιο Βλημάτων Σιρτζάν.
  • Περί τα 22 κινητά συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων σε διάφορες τοποθεσίες.

Προβλέπεται κριτήριο απόδοσης καταστροφής 75% για κάθε στόχο, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση τουλάχιστον 5-10 ετών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και την αποφασιστική εξασθένηση της ικανότητας ανταπόδοσης με βαλλιστικά βλήματα. Κάθε στόχος αναλαμβάνεται από δύο αεροσκάφη, βομβαρδιστικά Β-2 για τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις και F/A-18, F-15Ε ή F-16C για τους υπόλοιπους, με σκοπό να μεγιστοποιηθεί η καταστροφή στην πρώτη κρούση.

Ο δυνητικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της πιθανής προληπτικής κρούσης των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός