«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία – Επίζηλος σύμμαχος, επίφοβος εχθρός

1 Νοεμβρίου 2012

Μαχητικό αεροσκάφος F-15I “Ra’am” (Κεραυνός) ανεφοδιάζεται σε πτήση από Boeing 707 της ΗΗΑ. (Israeli Defense Force)

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός, παρουσιάζεται λεπτομερώς η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (Heyl Ha’Avir), καθώς βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες. Στις 6 Οκτωβρίου 2012 μαχητικό F-16I “Soufa” (Καταιγίδα) κατέρριψε Μη-επανδρωμένο Εναέριο Όχημα (UAV) της λιβανικής Χεζμπολά, στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Στις 24 Οκτωβρίου τέσσερα ισραηλινά F-15I “Ra’am” (Κεραυνός) κατέστρεψαν το εργοστάσιο πυρομαχικών Γιαρμούκ, νότια του Χαρτούμ στο Σουδάν. Παράλληλα, μεταξύ 21 και 26 Οκτωβρίου βρέθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας δέκα F-16I για κοινή εκπαίδευση με την ελληνική ΠΑ.

Καθώς τα αεροσκάφη της ΗΗΑ αναμένεται να αναλάβουν την απειλούμενη προληπτική κρούση του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, στο άρθρο της «ΕΑ&Τ» παρουσιάζονται:

  • Η διάταξη μάχης της ΗΗΑ, με όλες τις Μοίρες, Πτέρυγες και Αεροπορικές Βάσεις σε λειτουργία.
  • Όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της ΗΗΑ, με έμφαση στις διαφορές τους από τις βασικές διαμορφώσεις των υπόλοιπων χρηστών και στις κρίσιμες επιχειρησιακές επιδόσεις για ενδεχόμενη κρούση κατά του Ιράν, όπως η τακτική ακτίνα δράσης και το μεταφερόμενο οπλικό φορτίο.
  • Οι εναλλακτικές διαδρομές πτήσης για προληπτική κρούση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ο δυνητικός επιχειρησιακός σχεδιασμός κατά περίπτωση και η πρόκληση των υπόγειων στόχων στα Φορτνόου και Νατάνζ, με λεπτομέρειες κατασκευής τους.
  • Τα συστήματα αντιβαλλιστικής άμυνας και αποτροπής του Ισραήλ.
  • Τα Αεροσκάφη Ειδικών Ηλεκτρονικών Αποστολών (SEMA) Gulfstream V και Σύμμορφου συστήματος Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης (CAEW) Gulfstream 550 της ΗΗΑ.
  • Τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού καυσίμου Boeing 707 και KC-130H, καθώς και τα αεροσκάφη μεταφορών C-130E/H.
  • Τα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα της ΗΗΑ.
  • Τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και μέσα.

Η λεπτομερής παρουσίαση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός.