«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου – Η νέα στρατηγική των Κούρδων της Τουρκίας

2 Νοεμβρίου 2012

Στις 18 Σεπτεμβρίου Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν με RPG σε αυτοκινητοπομπή μεταξύ Μπινγκέλ και Μους, φονεύοντας 10 στρατιώτες και τραυματίζοντας τουλάχιστον 70.

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός, παρουσιάζεται η νέα στρατηγική των Κούρδων της Τουρκίας, όπως εκδηλώθηκε με θεαματική έξαρση των ένοπλων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, αλλά και με ήπιες μορφές πολιτικής δράσης. Συγκεκριμένα αναλύονται:

  • Η εκστρατεία ένοπλων και βομβιστικών επιθέσεων της «Λαϊκής Αμυντικής Δύναμης» (HPG) –η στρατιωτική πτέρυγα του «Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (ΡΚΚ)– με επιστέγασμα την ανεπιτυχή επιχείρηση μεταξύ 22/23 Ιουλίου και 11 Αυγούστου 2012, για την αμφισβήτηση της τουρκικής κρατικής κυριαρχίας και την απόσπαση του ελέγχου των πόλεων Σεμντινλί, Γιουκσέκοβα και Τζουκουρτζά του Νομού Χακκαρί.
  • Η στρατηγική και ο ρόλος του «Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (KDP) του Μασούντ Μπαρζανί, που ελέγχει το 18% της έκτασης του Ιράκ μέσω της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (RGK).
  • Ο ρόλος του «Κόμματος Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν» (PJAK) στο δυτικό Ιράν, καθώς και του «Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας» (DYP) της βόρειας Συρίας και του «Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας» (KUSK).
  • Ο ρόλος και η στρατηγική του Ισραήλ.
  • Η δράση της πολιτικής έκφρασης του ΡΚΚ, της «Κοινωνίας Πολιτών του Κουρδιστάν» (KCK) με αποστολή τη δημιουργία ενός «παράλληλου κράτους» στη ΝΑ Τουρκία, αλλά και την ανάληψη ενεργειών παθητικής αντίστασης με σκοπό την αύξηση της πολιτικής έντασης εκεί και στο σύνολο της χώρας, αποβλέποντας στην αφύπνιση και ενίσχυση της κουρδικής εθνικής συνείδησης.

Πλήρης ανάλυση της νέας στρατηγικής των Κούρδων και των αντιδράσεων της Τουρκίας, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός.