«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: 96 ΑΔΤΕ, ΤΑΜΣ «ΙΑΣΩΝ» – Ανακατάληψη μικρονήσων στο Αιγαίο

2 Νοεμβρίου 2012

Οι ελαστικές λέμβοι της Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν αθόρυβα στην ακτή αποβίβασης. Υπενθυμίζεται πως μια πραγματική επιχείρηση διεξάγεται υπό την κάλυψη της νύχτας. («ΕΑ&Τ»/ Γ. Νικήτας)

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός, παρουσιάζεται λεπτομερώς το αντικείμενο της ανακατάληψης μικρονήσων στο Αιγαίο, με αφορμή την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Ιάσων» που διεξήχθη στην 96 Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Χίου. Η άσκηση κατέδειξε για μια ακόμα φορά τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων ταχείας αντίδρασης, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου.

Η άμυνα του Αρχιπελάγους απασχολεί την ελληνική στρατιωτική ηγεσία τουλάχιστον από το ‘74 και εντεύθεν. Επί δύο περίπου δεκαετίες όμως, το πρόβλημα επικεντρωνόταν στην άμυνα και εξασφάλιση σε επίπεδο κύριας ή το πολύ ενδιάμεσης νήσου. Όλο αυτό το διάστημα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν εστιασμένος στην απόκρουση μείζωνος αμφίβιας/ αεροναυτικής ενέργειας. Η πρόνοια για την αντιμετώπιση της απειλής σε επίπεδο βραχονησίδας ήταν υποτιμημένη και ευρισκόμενη σε αφάνεια. Η κρίση των Ιμίων ωστόσο, τον Ιανουάριο του ’96, με την κατάληψη από τους Τούρκους της  δυτικής Ίμιας, έθεσε νέα δεδομένα στο θέμα «Άμυνα Αρχιπελάγους» ωθώντας τον ελληνικό μηχανισμό άμυνας στην αναζήτηση νέων μεθόδων, μέσων, τακτικών και οργανωτικών δομών προκειμένου να γίνει δυνατή η αντιμετώπιση της νέας μορφής απειλής.

Αναλυτική παρουσίαση των νέων αυτών προσεγγίσεων για την ανακατάληψη μικρονήσων, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 5 του μηνός.