«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου – «Επιθετική» άμυνα, τακτικά παραδείγματα σε ελληνο-τουρκικό υπόβαθρο

5 Νοεμβρίου 2012

Άρματα μάχης Μ60Τ του Τουρκικού Στρατού αριστερά και Leopard 2HEL του Ελληνικού Στρατού δεξιά. (ΤΚΚΚ, «ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός).

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται δύο τακτικά παραδείγματα παθητικής και ενεργητικής άμυνας στο υποθετικό πλαίσιο μιας ελληνο-τουρκικής σύρραξης. Σε προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» διατυπώθηκε και τεκμηριώθηκε η άποψη πως μια στρατηγική ενεργητικής, ή «επιθετικής» άμυνας, είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έναντι της μοναδικής δυνητικής στρατιωτικής απειλής κατά της Ελλάδας, από την Τουρκία (βλ. τ. 21, Οκτώβριος 2011, σελ. 82-93: Η στρατιωτική στρατηγική ενός απίθανου πολέμου, Αιγαίο – Το στρατηγικό «όπλο» της Ελλάδας). Οι διαφορές μεταξύ παθητικής και ενεργητικής άμυνας μπορούν φυσικά να διατυπωθούν σε επίπεδο θεωρητικής ανάλυσης, η οποία όμως θα ήταν ενδεχομένως κουραστική και ανιαρή, αλλά και σε μεγάλο βαθμό αυτονόητη. Περισσότερο ελκυστική και ευανάγνωστη είναι η παράθεση δύο αντίστοιχων τακτικών παραδειγμάτων, για να ανατραπεί η διαδεδομένη και συχνά ασυνείδητη ταύτιση άμυνας και παθητικότητας. Επειδή οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις δεν προσφέρουν το κατάλληλο τεχνολογικό και επιχειρησιακό πλαίσιο, προτιμήθηκε να μεταφερθεί στο υπόβαθρο μιας ελληνο-τουρκικής σύρραξης, ένα επεισόδιο από το αμετάφραστο στα Ελληνικά “Red Storm Rising” (Ανερχόμενη κόκκινη θύελλα) του Τομ Κλάνσι, ενός ψυχροπολεμικού θρίλερ με αντικείμενο μια συμβατική επίθεση του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά του ΝΑΤΟ στο θέατρο της Ευρώπης και του Βορείου Ατλαντικού.

Η επιλογή μπορεί να ξενίσει, επειδή ο κύριος σκοπός του Κλάνσι ήταν η διασκέδαση του αναγνώστη. Όπως όμως σημειώνει ο απόστρατος Πλοίαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ Γουέιν Π. Χιουζ –καθηγητής Τακτικής Ανάλυσης της Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής (NPS) στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνια– στο βιβλίο του «Τακτικές Στόλου και Παράκτια Μάχη» (Fleet Tactics and Coastal Combat. Naval Institute Press, 2000, σελ. 319-320), το βιβλίο του Κλάνσι «...περιέχει ορισμένες κινήσεις και αντιδράσεις που έσπασαν τα όρια των συμβατικών πολεμικών παιγνίων και αναλύσεων του Πενταγώνου. Μέχρι το 1986, όταν εκδόθηκε το βιβλίο, ο σχεδιασμός είχε καταστεί κάπως στείρος και στερεοτυπικός. Οι ευφάνταστες ιδέες του Κλάνσι αντιμετωπίσθηκαν με σεβασμό και εξετάσθηκαν στενά.»

Τακτικά παραδείγματα παθητικής και ενεργητικής άμυνας στο υπόβαθρο μιας ελληνο-τουρκικής σύρραξης, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.