«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους στην Τανάγρα – «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»

5 Νοεμβρίου 2012

Η κεραία του ΔΣΕ Τανάγρας παρακολουθεί τους δορυφόρους HELIOS ΙΙΑ και ΙΙΒ από την εμφάνισή τους στον ορίζοντα, στην περιοχή του Νείλου περί το Κάιρο, μέχρι τη Βαρσοβία όπου κατεβαίνουν χαμηλότερα από τον ορίζοντα. («ΕΑ&Τ»/ Λ. Σ. Μπλαβέρης)

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται σε πλήρη λειτουργία ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) της Τανάγρας, ο οποίος λαμβάνει και αξιοποιεί δεδομένα παρατήρησης των δορυφόρων HELIOS II. Στο άρθρο περιγράφονται αναλυτικά:

  • Τα χαρακτηριστικά, οι ικανότητες και οι λειτουργίες του δορυφορικού συστήματος HELIOS ΙΙ.
  • Η λειτουργία του συστήματος HELIOS II από ελληνικής πλευράς.
  • Η ελληνική αξιοποίηση του συστήματος σε εφαρμογές γεωγραφίας, περιβάλλοντος –περιλαμβανόμενης της προστασίας δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές– και άμυνας, τόσο στην ειρήνη όσο και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα περιγράφεται η αξιοποίηση των δεδομένων του ΔΣΕ για την παροχή δεδομένων στόχου στα βλήματα υποστρατηγικής κρούσης SCALP-EG των Mirage 2000-5 Mk2 της 331 Μοίρας, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους της Τανάγρας, το στρατηγικό «όπλο» τεχνολογίας αιχμής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.