Τερματισμός δραστηριοτήτων και λύση της εταιρείας EADS – 3 SIGMA SA των Χανίων

14 Νοεμβρίου 2012

Προσωπικό της εταιρείας EADS 3 SIGMA προετοιμάζει την εξαπόλυση στόχων IRIS JET από την ολλανδική Φρεγάτα Αεράμυνας και Διοίκησης (LCF) DE RUYTER (F804). (Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό)

Την προηγούμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η Cassidian –πρώην EADS Defense & Security– ως μοναδικός μέτοχος της EADS 3 SIGMA SA αποφάσισε να τερματίσει τις δραστηριότητες και να λύσει την εταιρεία των Χανίων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 ως 3 Σίγμα ΑΕ, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες μη επανδρωμένων οχημάτων/ στόχων δικής της σχεδίασης και κατασκευής, στο Πεδίο Βολής Κρήτης και στο εξωτερικό, για ελληνικές και ξένες ένοπλες δυνάμεις. Το 1999 η STN ATLAS Elektronik GmbH απέκτησε το 50% των μετοχών και η εταιρεία μετονομάσθηκε σε STN ATLAS 3 SIGMA. Στις αρχές του 2002 η STN ATLAS μεταβίβασε το ποσοστό της στην EADS Defense & Security, η οποία το Μάρτιο του 2010 εξαγόρασε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το έντονο μετοχικό ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για την ελληνική εταιρεία, είναι ο καλύτερος μάρτυρας για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό της πελατολόγιο. Περιλαμβάνει το Καναδικό Πολεμικό Ναυτικό, τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Ισραήλ, τη σουηδική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (FMV) και μέσω αυτής τις αεροπορικές δυνάμεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Τουρκίας και τον Ισπανικό Στρατό. Επίσης περιλαμβάνει την Πολεμική Αεροπορία της Γεωργίας και τις εταιρείες κατασκευής συστημάτων αεράμυνας Raytheon, Thales, Rafael και Saab.

Ωστόσο η σημαντική μείωση των βολών εκπαίδευσης από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η μη υλοποίηση της Σύμβασης 2008-2011 με την EADS 3 SIGMA, έπληξε καίρια τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Έτσι, παύγει να λειτουργεί μια ιδιωτική εταιρεία με μερικές δεκάδες εργαζόμενους, συμβολή δια της φορολογίας στον κρατικό προϋπολογισμό και ισχυρή εξαγωγική παρουσία. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλες οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες χωρίς οποιαδήποτε δραστηριότητα, τεχνολογία ή εξαγωγική προοπτική, εξακολουθούν να απομυζούν τον κρατικό προϋπολογισμό και τους όλο και λιγότερους πολίτες που δεν είναι άνεργοι και φορολογούνται.

Στο εξής, για την εκτέλεση βολών κατά στόχων στο Πεδίο Βολής Κρήτης από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα απαιτείται η συνεργασία με ξένες εταιρείες.