Νέοι κανόνες για τις αμυντικές προμήθειες στην Τουρκία

3 Δεκεμβρίου 2012

Ο επικεφαλής του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Μουράτ Μπαγιάρ.

Στις 7 Οκτωβρίου 2012 το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας καθιέρωσε νέους κανόνες για τις προμήθειες άμυνας, οι οποίοι διευρύνουν τις αρμοδιότητες και διαχειριστικές εξουσίες των πολιτών του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) σε βάρος των στρατιωτικών, ορισμένοι αναλυτές όμως διατυπώνουν ανησυχίες για τον κίνδυνο κατάχρησης των δικαιοδοσιών αυτών. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη από την καταδίκη 325 στρατιωτικών στις 21 Σεπτεμβρίου. Στέλεχος του SSM δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους πως η διεύρυνση της γραφειοκρατικής εξουσίας του Υφυπουργείου θα επιτρέψει την επιτάχυνση των φάσεων έναρξης, αξιολόγησης και οριστικοποίησης των προμηθειών, ενώ θα προσφέρει μεγαλύτερη διαχειριστική ευελιξία.

Υπό το προηγούμενο καθεστώς, τα προγράμματα προμηθειών άρχιζαν επίσημα μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ του SSM και των στρατιωτικών, για να ακολουθήσουν περαιτέρω συνομιλίες στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK). Με τους νέους κανόνες δημιουργείται ένας αποδοτικότερος, συγκεντρωτικός γραφειοκρατικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων. Μόλις ο χρήστης διαμορφώσει μια απαίτηση και το SSM την εγκρίνει, η προμήθεια θα υποβάλλεται στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τελική έγκριση. Το SSM αποκτά επίσης την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί προμήθειες με απευθείας ανάθεση, όταν τις θεωρεί απαραίτητες λόγω εθνικού συμφέροντος, εμπιστευτικότητας, μονοπωλίου τεχνολογικών ικανοτήτων και κάλυψης επειγουσών απαιτήσεων.

Ένα αμφιλεγόμενο άρθρο των νέων κανόνων προβλέπει πως το SSM μπορεί, χωρίς να υπόκειται σε οποιεσδήποτε νομικές ευθύνες, να αποδέχεται ή να απορρίπτει προσφορές, να τις αξιολογεί πλήρως ή μερικώς, ή να ακυρώνει διαγωνισμούς ολικώς ή μερικώς, ή να αναθέτει συμβάσεις σε οποιοδήποτε διεκδικητή θεωρεί κατάλληλο. Ωστόσο το SSM δεν μπορεί να τεθεί στο απυρόβλητο επειδή έτσι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, καθώς η διάταξη αυτή μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά. Στην πράξη, σημαίνει πως το SSM μπορεί να αναθέσει οποιαδήποτε σύμβαση σε οποιονδήποτε υποψήφιο της αρεσκείας του πρωθυπουργού.

Ένα ακόμη από τα 17 άρθρα προβλέπει πως οποιαδήποτε κίνηση για απόρριψη ορισμένων υποψηφιοτήτων για να σχηματισθεί τελικός κατάλογος (short-list) και να υποβληθούν αναθεωρημένες προσφορές, θα εγκρίνεται προσωπικά από τον επικεφαλής του SSM, τον Υφυπουργό Μουράτ Μπαγιάρ σήμερα. Ο υφυπουργός μπορεί επίσης να υπογράφει συμβάσεις μετά από διαπραγματεύσεις.

Το SSM αποκτά επίσης το δικαίωμα να αναθεωρεί προγράμματα προμηθειών εντός των ορίων του προϋπολογισμού, καθώς και να εγκρίνει ή να απορρίπτει την παροχή πρόσθετων συστημάτων και υπηρεσιών αντί της υποχρέωσης υλοποίησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τους αναδόχους. Προηγουμένως, τέτοιες αναθεωρήσεις έπρεπε να συζητηθούν από την SSIK, στην οποία προεδρεύει ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο επικεφαλής του SSM και ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Οι διακρατικές συμβάσεις αμυντικών προμηθειών εξαιρούνται από τους νέους κανόνες, αλλά θα υπογράφονται και θα υπόκεινται σε διαχείριση επίσης από το SSM.

Ένα ακόμη άρθρο σχετικά με τη διαχείριση προγραμμάτων παρέχει στο SSM πλήρη αρμοδιότητα να προσδιορίζει τους ρόλους των εταιρειών σε συμβάσεις με κοινοπρακτικά σχήματα και να αποφασίζει την κατανομή των εργασιών, να εξετάζει ενστάσεις επί διαγωνισμών και να κρίνει επί αυτών, να επιθεωρεί και να εξετάζει προγράμματα και εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς και να αποδέχεται οριστικά τα συστήματα.

Στέλεχος του SSM δήλωσε πως όσες συμβάσεις δεν είχαν οριστικοποιηθεί προ της 7ης Οκτωβρίου, θα υπόκεινται στους νέους κανόνες. Στους διαγωνισμούς της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνονται εκείνοι για συστήματα αεράμυνας μακράς ακτίνας (LORAMIDS-T) αξίας €4 δισ, πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων (LPD) των $500 εκατ, 119 ελικόπτερα μεταφορών των $3,5 δισ, καθώς και το επερχόμενο πρόγραμμα ελαφρών ελικοπτέρων γενικής χρήσης.