Πρόγραμμα τουρκικής φρεγάτας TF2000: 16 χρόνια στην αφετηρία…

3 Δεκεμβρίου 2012

Το πρόγραμμα TF2000 στηρίζεται στην εμπειρία της σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής του Εθνικού Πλοίου (MILGEM), της κορβέτας HEYBELIADA (F511).

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε την ανάρτηση δήλωσης στον ιστότοπο του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) στις 22 Νοεμβρίου 2012 για την ολοκλήρωση των μελετών σκοπιμότητας του έργου της φρεγάτας αεράμυνας TF2000, ενώ ακολουθεί η διαμόρφωση ενός υποδείγματος προμήθειας. Αναμένεται να επιλεγεί υπόδειγμα κατασκευής από εγχώριο ιδιωτικό ναυπηγείο, ωστόσο η περιπλοκότητα ενός προγράμματος φρεγατών θα απαιτήσει κατά πάσα πιθανότητα τη συμβολή μιας ξένης εταιρείας. Κατά την αντίστοιχη ιστοσελίδα του SSM, αντικείμενο του έργου είναι η «προμήθεια φρεγατών αντι-αεροπορικού πολέμου που θα παρέχουν επιβιωσιμότητα σε παρουσία εναέριας απειλής και θα υποστηρίζουν λειτουργίες αποστολής όπως διοίκηση, έλεγχος και επικοινωνίες, έγκαιρη προειδοποίηση, πόλεμος επιφανείας, ανθυποβρυχιακός πόλεμος και ηλεκτρονικός πόλεμος.»

Κατά το δημοσίευμα, το έργο TF2000 άρχισε να σχεδιάζεται προ του έτους 2000, αλλά καθυστέρησε λόγω οικονομικών περιορισμών της εποχής. Αξιωματούχοι προμηθειών υποστηρίζουν πως μετά τη δρομολόγηση του έργου Εθνικού Πλοίου (MILGEM) για 8 κορβέτες, η εποχή είναι ώριμη για τη σχεδίαση της πρώτης τουρκικής φρεγάτας. Δύο κορβέτες τύπου MILGEM, οι HEYBELIADA (F511) και BÜYÜKADA (F512) κατασκευάσθηκαν στα ναυπηγεία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι υπόλοιπες 6 θα ανατεθούν σε ιδιωτικό ναυπηγείο. Στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) αναμένεται η επιλογή μεταξύ των Dearsan και RMK, για το έργο αξίας $1,5 δισ.

Το έργο MILGEM ήταν πολύ χρήσιμο από την άποψη της σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής ενός εθνικού πλοίου. Επί της εμπειρίας αυτής θα οικοδομηθεί η ικανότητα κατασκευής μεγαλύτερων πλοίων, κατά τον αξιωματούχο προμηθειών που επικαλείται η «Χουριέτ». Το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται να ναυπηγηθούν 4 φρεγάτες TF2000 αξίας της τάξης των $4 δισ.

Το αρχείο της «ΕΑ&Τ» αποκαλύπτει πως το πρώτο Αίτημα Πληροφοριών (RfΙ) για το έργο TF2000 χρονολογείται από το 1996, με τις σχετικές ανταποκρίσεις των εταιρειών να εξετάζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους. Η είσοδος σε υπηρεσία 6 πλοίων προβλεπόταν μεταξύ 2003 και 2008. Η εκκίνηση του έργου καθυστέρησε, για να ακολουθήσει η επίσημη αναστολή του το 2001, την περίοδο της τουρκικής δημοσιονομικής κρίσης που οδήγησε στην προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νέο RfI εκδόθηκε μόλις στις 15 Ιανουαρίου 2010, με αντικείμενο τα συστήματα διευθυντικών αντιμέτρων υπερύθρων, παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ισχύος, θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού, διαχείρισης πλοίου, πρόωσης και κύριου ναυτικού πυροβόλου. Η προθεσμία ανταπόκρισης έληξε την 1η Μαρτίου 2010. Στις 5 Ιανουαρίου 2012 η SSIK ενέκρινε την ανάθεση σύμβασης ανάπτυξης του ναυτικού ραντάρ φασικής διάταξης πολλαπλών λειτουργιών ÇAFRAD της Aselsan.