Πρώτη πτήση του ευρωπαϊκού Μη-επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος Μάχης (UCAV) nEUROn

3 Δεκεμβρίου 2012

Το ευρωπαϊκό UCAV επίδειξης τεχνολογίας nEUROn απογειώνεται από το Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στην Ίστρ της Γαλλίας. (© Dassault Aviation)

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσε πως την 1η Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρθενική πτήση του nEUROn, του ευρωπαϊκού Μη-επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος Μάχης (UCAV)  τεχνολογίας Stealth. Η πτήση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στην Ίστρ, σε συνεργασία με το προσωπικό ελέγχου πτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα nEUROn άρχισε το 2005 από την DGA με συμμετοχή και χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ελβετίας, ενώ αποτελεί κατά την ΕΑΒ «...ορόσημο αριστείας για το μέλλον της αεροναυπηγικής στην Ευρώπη.»

Με επικεφαλής τη γαλλική Dassault Aviation, το πρόγραμμα στηρίζεται στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας των εταιρειών Alenia Aermacchi (Ιταλία), Saab (Σουηδία), EADS-CASA (Ισπανία), ΕΑΒ (Ελλάδα), RUAG (Ελβετία) και Thales (Γαλλία).

Στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της στο πρόγραμμα, η ΕΑΒ ολοκληρωσε με επιτυχία τη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή σημαντικού μέρους του αεροσκάφους με τεχνολογίες αιχμής και συγκεκριμένα:

  • Του Συστήματος Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του ίχνους του αεροσκάφους (stealth).
  • Του οπίσθιου μέρους της ατράκτου (Aft Fuselage).
  • Του πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από την πτήση (VMS Avionics Test Rig).

Με μήκος 10 μέτρων, άνοιγμα πτερύγων 12,5m και καθαρό βάρος 5 τόνων, το nEUROn χρησιμοποιεί τον αεριωθητή κινητήρα Adour της Rolls-Royce/ Turbomeca.

Το nEUROn θα υποβληθεί σε σειρά ελέγχων στη Γαλλία μέχρι το 2014, οπότε θα σταλεί στο Vidsel της Σουηδίας για μια σειρά λειτουργικών δοκιμών. Θα ακολουθήσουν επιπλέον έλεγχοι στο Perdadesfogu της Ιταλίας και συγκεκριμένα για βολές και μετρήσεις Stealth.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΒ κ. Κυριάκος Λινάκης, με αφορμή την πρώτη επιτυχημένη πτήση του nEUROn, δήλωσε: «Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία –με τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του αεροσκάφους UCAV από την αρχική φάση του σχεδιασμού– προέβαλε τη δυνατότητά της να παίξει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, χάριν στο υψηλού επιπέδου προσωπικό που διαθέτει. Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ο σημαντικός ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη χρηματοδότηση του προγράμματος καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του στην εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής του».

Υπενθυμίζεται πως το nEUROn είναι πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας, χωρίς πρόβλεψη ή προοπτική εισόδου σε παραγωγή. Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν διαθέτουν πρόγραμμα ή πόρους για ένταξη UCAV σε υπηρεσία, ενώ σε διεθνές επίπεδο το μοναδικό τέτοιο πρόγραμμα είναι εκείνο του Ναυτικού των ΗΠΑ, με αφετηρία το πειραματικό X-47B για χρήση από αεροπλανοφόρα.