«ΕΑ&Τ» Ιανουαρίου: Κινεζικά συστήματα επίγειας αεράμυνας – το υπόβαθρο της τουρκικής απόφασης

7 Ιανουαρίου 2014

Βολή βλήματος από εξαπλό σταθμό εκτόξευσης του συστήματος HQ-16 (LY-80) της PLAAF. Πρόκειται για το υπέρτατο σύστημα αεράμυνας μέσης ακτίνας του PLA συνολικά.

Στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η εξελικτική διαδικασία των κινεζικών συστημάτων επίγειας αεράμυνας, επιστέγασμα της οποίας υπήρξε το FD-2000 (HQ-9) που επέλεξε στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας για το πρόγραμμα Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS). Η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματικό σταθμό για την παγκόσμια αγορά εξοπλισμού αεράμυνας επιφανείας. Είτε αποβούν καρποφόρες οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις κατάρτισης σύμβασης –όπως θεωρούν ουσιαστικά βέβαιο οι αρμόδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι– μεταξύ του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) και της Εταιρείας Εξαγωγών-Εισαγωγών Μηχανών Ακριβείας της Κίνας (CPMIEC) είτε όχι, το καίριο είναι πως μια υπηρεσία προμηθειών κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ έκρινε το κινεζικό σύστημα τεχνολογικά και επιχειρησιακά αποδεκτό! Το FD-2000 είναι το επιστέγασμα αναπτυξιακών δραστηριοτήτων διάρκειας 5 δεκαετιών, με αφετηρία την «αντίστροφη μηχανική» (reverse engineering) –αντιγραφή υλικού χωρίς άδεια και σχέδια του κατασκευαστή– σοβιετικών/ ρωσικών συστημάτων βλημάτων αεράμυνας, αλλά και ιταλικών και γαλλικών, οι οποίες αποφέρουν πλέον διευρυνόμενο περιεχόμενο πρωτότυπης εγχώριας τεχνολογίας. Η ιχνογράφηση της εξελικτικής αυτής διαδικασίας –παρά το πρόβλημα της γλώσσας και το ερώτημα της αξιοπιστίας των διαθέσιμων πηγών– παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς το FD-2000 αναμένεται να αποτελέσει την επίγεια απειλή αναφοράς για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την επόμενη πενταετία.

Στο εκτεταμένο άρθρο παρουσιάζονται:

  • Τα συστήματα βλημάτων μέσης ακτίνας HQ-2, HQ-12 (KS-1A) και HQ-16 (LY-80).
  • Τα συστήματα βλημάτων βραχείας ακτίνας HQ-61A, HQ-64 (LY-60) και HQ-7 (FM-80/90).
  • Οι προτάσεις της AVIC με βάση εκδόσεις εδάφους-αέρος των βλημάτων αέρος-αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF).
  • Τα συστήματα φορητών αντιαεροπορικών βλημάτων (MANPADS) HY-5, HN-5B, QW-1, QW-2 και HN-6 (FN-6) με τις παράγωγες εκδόσεις τους και τις χρήσεις τους σε αυτοκινούμενα συστήματα V-SHORADS.
  • Τα συστήματα αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων (SPAAG) PGZ95 ή Τύπου 95 (4x25mm), PGZ-07 (2x35mm), LD-2000 (30mm Gatling), CS/SA1 (2x35mm), ZBD/ZBL-09 (30mm Gatling).
  • Το σύστημα βλημάτων και πυροβόλων FK-1000, με βάση την αντίληψη του ρωσικού Pantsir-S1.

Μια πλήρης παρουσίαση των κινεζικών συστημάτων επίγειας αεράμυνας, στο τεύχος Ιανουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.